DAN OPŠTINE PLJEVLJA

Golubović: Lokalna uprava krenula u rješavanje problema u svim sferama životne sredine

"Kao odgovoran čovjek neću se izjašnjavati o preciznim rokovima jer oni zavise od onoga na šta se ne može uticati. Preduslovi za velike ekološke poslove su spunjeni, a novčana sredstva obezbjeđena u najvećoj mjeri“, rekao je Golubović, obraćajući se odbornicima i gostima na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta
1035 pregleda 0 komentar(a)
Golubović na svečanoj sjednici, Foto: Goran Malidžan
Golubović na svečanoj sjednici, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine Pljevllja Igor Golubović ocjenio je danas da će „naredne dvije do pet godina biti godine sveobuhvatne ekološke akcije u Pljevljima“.

Golubović je na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta održanoj povodom Dana Opštine I 75 godišnjice oslobođenja Pljevalja kazao da je lokalna uprava krenula u rješavanje problema u svim sferama životne sredine.

„Nažalost to je skup, i tehnički zahtjevan posao čiji će se rezultati osjetiti onoliko brzo koliko to bude objektivno moguće. Kao odgovoran čovjek neću se izjašnjavati o preciznim rokovima jer oni zavise od onoga na šta se ne može uticati. Preduslovi za velike ekološke poslove su spunjeni, a novčana sredstva obezbjeđena u najvećoj mjeri“, rekao je Golubović, obraćajući se odbornicima i gostima na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta.

Podsjetio je da su završeni radovi na postrojenju za preradu otpadnih voda u koji je uloženo 6 miliona eura te da su počeli u radovi na remedijaciji jalovišta nekadašnjeg Rudnika olova i cinka u Gradcu u vrijednosti oko 8 miliona eura i sanacija. Rekultivacija deponiej pepela i šljake na Maljevcu odvijaće se fazno i koštaće oko 20 miliona eura.

„Uskoro ćemo dobiti i izvođača radova na ekolškoj rekonstrukciji TE a u okviru ovog posla biće izrađeni bazni izvori toplotne energije. Važno da će se graditi i primarni vrelovod od TE do grada i što će oba posla finansirati Elektroprivreda u iznosu od 2,5 miliona eura“, rekao je Goluboviću, koji se posebno zahvalio premijeru Dušku Markoviću i ministrima Milutinu Simoviću i Zoranu Pažinu na razumjervanju prilikom pripreme odluke o ekološkoj naknadi koja će omogućiti Opštini Pljevlja da godišnje po tom osnovu prihoduje 2-3 miliona eura.

Taj novac istakao je Golubović biće utrošen za projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama i čvrstim otpadom, unapređenje kavaliteta vazduha i drugih sfera zaštite životne sredine.

Golubović je kazao i da će uskoro i fasade u grlavnoj ulici u Pljelvljima dobiti novi izgled. „Vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim vodama biće u fokusu rada lokane uprave u narednomm periodu“, rekao je Golubović, navodeći brojne projekte koje je lokalna uprava realizovala između dva praznika.

“Gradske saobraćajnice su dobile nove kolovozne površine vrijedne 300.000 eura, a u šest ulica rekonstruisani su trotoari u vrijednosti 100.000 eura. U cilju obezbjeđenja kvalitetnog i kontinuiranog vodosnabdijevanja grada ugovoreni su, započeti ili završeni poslovi vrijedni oko 800.000 eura, askoro 60 odstotih sredstava je namijenjeno za rekonstrukciju Postrojenja za pripremu pitke na Pliješi. Počeli smo izgradnju višenamjenskog sportskog terena za naselja Kupusište i Gagovića imanje. Fudbalski savez Crne Gore finansira izgradnju reflektora na Gradskom stadionu, a Vlada Crne Gore je preko resornog Ministartsva rekonstruisala nekoliko škola u seoskom području i sportsku salu Gimnazije Tanasije Pejatović.U toku je priprema novog tendera za izgradnji novog vrtića u naselju Guke procijenjene vrijednosti 800.000 eura. Za devet seoskih vodovoda angažovana su sredstva u iznosu 115.000 eura, a godišnji nivo subvencija u poljoprivredi, sa opštinskog nivoa, zadržali smo na nivou od oko 300.000 eura. Preko preduzeća Lokalni putevi vršeno je redovno čišćenje, održavanje i sanacijaseoske putne mreže, proboj novih puteva i sanacija mostova, a ti su poslovi koštali oko 600.000 eura.Ka selima je asfaltirano devet kilometara novih puteva vrijednosti oko 600.000 eura”, rkao je Golubović.

Istakao je da je turistički prihod višestruko veći nego prije desetak godina, ali daleko od nivoa koji bi mogao da dostigne kad bi se iskoristili svi resursi koje imamo u toj oblasti.

“Imamo mnogo toga da ponudimo, a da se ne zastidimo”, rekao je Golubović.

Rekao je I da će izgradnja I rekonstrukcija puteva Vruja Mijakovići, Pljevlja Metaljka I puta prema graničnom prelazu Jabuka u koji će država uložiti 25 miliona eura dati veliki podstrek i novi zamah razvoju Pljevalja.

Istakao je i da će Opština pristupiti reorganizaciji komunalnih preduzeća u cilju njihove efikasnije i dinamičnijeg rada ali i odgovornijeg trošenja javnih finansija.

Povodom Dana Opštine Golubović je na svečanoj sjednici uručio i nagrade najboljim pljevaljskim studentima, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 300 eura .

Nagrada je dodjeljena Milani Živković, studentkinji medicinskog fakulteta u Beogradu , čija je srednja ocjena 9,87, Aleksandri Aranitović studentkinji Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore (9,68) . Nagrađen je I Petar Janjušević , student Šumarskog fakulteta u Beogradu (srednja ocjena 9,59 ), Aleksandra Gogić Fakultet politikih nauka (9,51), Silvana Jakupović studentkinja Muzičke akademije u Sarajevu (9,50) i Ivan Papić student Pommorskog fakulteta (9,54).

Na svečanoj sjednici predsjednik Skupštine Dragiša Sokić uručio je i nagradu 20. novembar ovogodišnjim dobitnicima Draganu Zukoviću, Zoranu Raoniću i Fudbalskom klubu Breznica.

Dobitnici nagrade 20. novembar
Dobitnici nagrade(Foto: Goran Malidžan)

Nagrada, se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura. Nagrada „20. novembar“ se dodjeljuje svake godine .

Prije svečane sjednice Delegacija Opštine i druge delegacije položile su na Stražici vijence na spomenik palim borcima u bici za Pljevlja.

Preporučujemo za Vas