Uprava Kotora ili hakeri "lajkovima" podržali DPS

Na pitanje da li je primjereno da jedna institucija poput Opštine koja pripada svim građanima bez obzira na njihovu političku opredijeljenost, lajkovanjem njenih statusa na fejsbuku iskazuje podršku vladajućoj partiji u Crnoj Gori, PR menadžerka Opštine Kotor Tamara Crepulja (DPS) „Vijestima“ je danas kazala da je netačno da je bio ko od ovlašćenih administratora fejsbuk naloga Opštine Kotor lajkovao objave o Đukanoviću i Markoviću na profilu Demokratske partije socijalista
6563 pregleda 9 komentar(a)
Sporni "lajk"
Sporni "lajk"
Ažurirano: 21.11.2019. 21:00h

Među onima koji su na fejsbuk stranici Demokrstake partije socijalista lajkovali informaciju o tome da je Milo Đukanović kandidat za novog (starog) predsjendika DPS, odnosno Duško Marković kandidat za zamjenika predsjednika te partije napredstojećem kongresu DPS, je i zvanična fejsbuk stranica Opštine Kotor.

Kongres DPS održaće se 30. novembra, a Đukanović i Marković jedini su kandidati za dvije najviše stranačke funkcije. DPS je od sredine jula, na vlasti u Kotoru kada je na stranu te partije i njenih koalicionih partnera u lokalnom parlamentu svojim odlučujućim 17. glasom, prešla dotadašnja odbornica SDP dr Bruna Lončarević. Gradonačenik Kotora je sada Željko Aprcović, dugogodišnji predsjednik OO DPS u tom gradu.

Sporni "lajk"
Sporni "lajk"

Na pitanje da li je primjereno da jedna institucija poput Opštine koja pripada svim građanima bez obzira na njihovu političku opredijeljenost, lajkovanjem njenih statusa na fejsbuku iskazuje podršku vladajućoj partiji u Crnoj Gori, PR menadžerka Opštine Kotor Tamara Crepulja (DPS) „Vijestima“ je danas kazala da je netačno da je bio ko od ovlašćenih administratora fejsbuk naloga Opštine Kotor lajkovao objave o Đukanoviću i Markoviću na profilu Demokratske partije socijalista.

"Opština Kotor preko svog zvaničnog fejsbuk profila ne lajkuje bilo što na drugim profilima, već fejsbuk koristi isključivo za objavjivanje informacija o radu organa lokalne uprave", kazala je Crepulja. Dodala je da od kada je na mjesto gradonačenika u julu došao Aprcović koji je zamijenio Vladimira Jokića (Demokrate) kojeg je prethodno razruiješila nova skupštinska večćina, Opština Kotor ima problema sa povremenim hakerskim upadima i napadima na njenu oficijelnu internet stranicu, kao i zvanične naloge na Fejsbujku i Instagramu.

„Ne bih sada nikoga pojedinalno za to okrivljavala, ali sigurno je da Opština Kotor nema veze sa navodnim lajkovanjem spornog sadržaja na fejsbuku od strane administratora njenog zvaničnog profila. To je očigledno, rezultat prethodno pominjanih hakerskih upada koje u manjoj ili većoj mjeri, imamo još od polovine jula sa kojima će sigurna sam, odgovoran i stručan IT tim Opštine Kotor, naći načina da se izbori", istakla je Crepulja.

Lajkovanje kandidatura Đukanovića i Markovića za najodgovornije funkicije u DPS-u međutim, tek je jedan u nizu primjera davanja podrške sa zvaničnog fejsbuk profila Opštine Kotor aktivnostima koje vladajuća partija promoviše na oficijelnom nalogu DPS-a na toj društvenoj mreži. Naime, iz screenshot-ova sa profila DPS, vidi se da je Opština Kotor lajkovala i njihove postove o aktivnostima OO DPS Nikšića, člana Predsjedništva DPS Milutina Simovića, političkog direktora Tarzana Miloševića, poslanika Miloša Nikolića, Savjeta mladih DPS Andrijevice i Podgorice, poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore....

Upravni sud se mjesecima pravi mrtav

Iako je od smjena Vladimira Jokića i Dragice Perović (DSS) sa mjesta gradonačelnika, odnosno predsjednice Skupštine Opštine Kotor glasovima nove DPS-om predvođene skupštinske večine prošlo više od četiri mjeseca, Upravni sud Crne Gore do sada još ništa nije preduzeo da postupi po tužbama koje su odmah nakon smjena, Jokić, Perovićeva i Klub odbornika Demokrata u SO Kotor podnijeli protiv Opštine, smatrajući da su smijenjeni nezakonito i uz nepoštovanje propisane procedure. Stum u vezi, nedavno se otvorenim pismom Upravnom sudu obratio i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Neven Gošović tražeći da sud što prije uzme u razmatranje ove tužbe i poništi odluke o smjenama dvoje lokalnih funkcionera.

„Obavještavam vas da će sudije koje su zadužene nevedenim predmetima, imajući u vidu razloge za hitno postupanje koje ste u otvorenom pismu naveli, zakazati usmjene rasprave u skorije vrijeme, nakon čega će odluke u navedenim predmetima biti donijete u zakonskom roku", odgvorila je Gošoviću 15.novembra predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević. Međutim, ni do danas te usmene rasprave nisu zakazene.

Upravni sud inače, već je jednom kao nezakonitu, ponštio odluku DPS, SD, HGI, LP i dvoje odbornika SDP od 24.aprila kada su oni prvi put smijenili Jokića sa mjesta predsjednika Opštine. Upravni sud odluku o poništenju razriješenja Jokića donio je već 7. juna, okončavši cijeli postupak za samo 45 dana. U slučaju nove smjene Jokića koja je uslijedila nakon što ga je Upravni sud vratio u fotelju kotorskog gradonačelnika, kao i smjene Perovićeve, ova institucija se ne oglašava već četiri mjeseca, niti čak zakazuje usmenu raparavu, iako je već odavno sakupila svu potrebnu dokumentaciju i formirala spise oba predmeta.

Galerija

Bonus video: