Održan trening za predstavnike izbornih komisija

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević kazao je da su edukacije iz 2016. godine, organizovane uz pomoć Misije OEBS-a u Crnoj Gori, rezultirale ustanovljavanjem baze trenera i edukatora
645 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: OEBS
Sa pres konferencije, Foto: OEBS

Predsjedavajući opštinskih izbornih komisija (OIK) i sekretari imaju centralnu ulogu na izborima, poručeno je sa dvodnevnog treninga koji je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, trening za visoke predstavnike Državne i opštinskih izbornih komisija na temu razvoja programa obuke za članove biračkih odbora, vezano za procedure na biračkim mjestima, organizovan je danas i u četvrtak u Podgorici.

„Oko 25 predstavnika organa zaduženih za upravljanje izborima na državnom i lokalnom nivou razgovaralo je o iskustvima iz izbora 2016. i 2018. godine i o tome kako unaprijediti rad u predstojećoj izbornoj godini“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević kazao je da su edukacije iz 2016. godine, organizovane uz pomoć Misije OEBS-a u Crnoj Gori, rezultirale ustanovljavanjem baze trenera i edukatora.

“Treneri su obavili kvalitetan posao, što su potvrdili izvještaji posmatračkih misija ODIHR-a. Ovaj model pokazao je svoju održivost i na izborima 2018. godine”, kazao je Vukčević.

Kako je naveo, trening je prilika da se razmotre načini kako model može biti unaprijeđen i koje korake je potrebno preduzeti u susret parlamentarnim izborima 2020. godine.

On je najavio da će do kraja godine biti održane još dvije radionic, na temu komunikacije sa medijima i naučenih lekcija.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije kazala je da predsjedavajući opštinskih izbornih komisija i sekretari igraju centralnu ulogu na izborima.

„Vaša uloga je od vitalne važnosti da osigurate da svaki glasač ima povjerenje da će njegov glas biti tajan i da će se brojati. Građani će kroz vaš rad steći povjerenje u izborni proces”, poručila je Davije.

Ona je dodala da se približavaju parlamentarni izbori naredne godine, i da predsjedavajući biračkih odbora i njihovi članovi moraju u potpunosti biti upoznati sa pravilima izbora.

„Ova radionica je osmišljena da pomogne opštinskim izbornim komisijama da obuče članove biračkih odbora koji rade na lokalnim i opštim izborima u Crnoj Gori“, kazala je Davije.

OEBS-ov viši savjetnik za izbore Bujar Basha rekao je da je zadovoljan napretkom postignutim u obuci članova biračkih odbora.

„Čestitam svima koji su doprinijeli usvajanju preporuka OEBS/ODIHR-a u sferi obuke“, rekao je Basha.

Radionica je dio ovogodišnjeg projekta Misije OEBS-a za izbore, koji ima za cilj da poboljša transparentnost rada Državne izborne komisije.

Bonus video: