Pozivi na dogovor ne šalju se u fusnoti....

Marković je kazao da VDT i članovi Sudskog savjeta nijesu izabrani jer ne postoji potrebna većina u parlamentu
11800 pregleda 4 komentar(a)
Zašto se parlament ne bavi otvorenim pitanjima: Brajović i Marković, Foto: Boris Pejović
Zašto se parlament ne bavi otvorenim pitanjima: Brajović i Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2019. 17:03h

Lideri vladajuće koalicije treba da iniciraju razgovore o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) i članova Sudskog savjeta, odnosno problemu dvotrećinske većine u parlamentu. Proces treba da se vodi uz podršku međunarodne zajednice, smatraju u civilnom sektoru i opoziciji.

Premijer Duško Marković je u srijedu pozvao parlament da pokrene konkretne aktivnosti za pokretanje dijaloga koji će dovesti do izbora VDT-a, članova Sudskog savjeta, kao i unapređenja pozicije i odgovornosti Tužilaštva i jačanju uloge Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Marković je to kazao komentarišući navode iz non papera Evropske komisije (EK) za 23. i 24. poglavlje u kome se, između ostalog, ukazuje da VDT i članovi Sudskog savjeta nijesu izabrani jer ne postoji potrebna većina u parlamentu. “To je u isključivoj nadležnosti Skupštine i vidi se jednako kao i ono u nadležnosti Vlade kroz non paper EK na koji se pozivate”, kazao je Marković.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je premijeru u Skupštini odgovorio da će njegova stranka podržati izbor Siniše Bjekovića za ombudsmana. “Pokazaćemo da kad imate dobar predlog, nikakav problem nemamo da glasamo”, rekao je Krivokapić, podsećajući da iza toga stoji predsjednik države Milo Đukanović.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović tvrdi da je institucionalna kriza zahtijeva osmišljenu inicijativu za sveobuhvatnim političkim dijalogom, a ne uzgredna i sporadična pozivanja pojedinih predstavnika vlasti. On je ponovio da SDP očekuje razgovore o otvorenim pitanjima. “Pozivi takve vrste se ne šalju putem medija ili kroz fusnote odgovora na poslanička pitanja ili tokom premijerskog sata. To se ne radi ako stvarno hoćete dijalog oko svih otvorenih pitanja. To se radi samo kada hoćete da od ozbiljnog dijaloga pobjegnete i da kažete da ste ispunili formu”, smatra Vujović.

Zbog nedostatka potrebne dvotrećinske podrške Skupština još nije izabrala članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ni prvog čovjeka Tužilaštva. Dok je članovima Savjeta produžen mandat do izbora novih, Ivica Stanković je imenovan za vršioca dužnosti VDT-a a nakon toga je raspisan konkurs za njegovog nasljednika. Većina opozicionih partija do sada se nije izjašnjavala o kandidaturi specijalne tužiteljke Lidije Vukčević i bivše poslanice SNP-a Danijele Marković za VDT-a. Iako su opozicioni poslanici pozivali vladajuću koaliciju da pokrene dijalog kako bi se spriječila blokada pravosuđa, zvaničnih poziva predstavnika vlasti nije bilo.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica smatra da DPS ne želi nezavisno sudstvo i tužilaštvo, već isključivo političke trgovine koje srozavaju ugled institucija. On je podsjetio na predlog DPS-a, koji je pominjan na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojim je predviđeno da se VDT i članovi Sudskog savjeta biraju prostom većinom.

“To predstavlja nazadno rješenje kojim se direktno gazi princip nezavisnosti sudske vlasti. Njihov predlog je u suprotnosti sa dokumentom koji je sačinio Markovićev resor „Analiza potrebe izmjene Ustava u odnosu na jačanje nezavisnosti pravosuđa“ iz 2011. godine, u kojem je navedeno da prosta većina čini tužilaštvo direktno zavisnim od političke većine. Iz ovoga proizilazi da DPS sada samo pokušava da revidira prethodni stav i nazadnim rješenjima uspostavi potpunu kontrolu nad funkcionisanjem sudstva”, tvrdi Koprivica.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da zbog pada povjerenja opozicije, institucije sistema nijesu mjesto gdje se može započeti razgovor:” Zbog toga dijalog, koji je neophodan i svima u interesu, treba da bude na nivou lidera partija uz podršku međunarodne zajednice. Osim aktuelnih problema, na dnevni red dolazi i Ustavni sud kao i izborno zakonodavstvo. Sve to u izbornoj godini i osjetljivom momentu integrativnih procesa. Na ovakvim stvarima se upravo pokazuje demokratska zrelost društva, ali i odgovornost partija”, kazao je Raonić “Vijestima”.

Parlament ne vodi opozicija, već Markovićev koalicioni partner

“Imamo situaciju u kojoj nam vlast ponekad poruči da su navodno spremni za razgovor. Kakav razgovor, o čemu, gdje, na kom nivou, na bazi kakve inicijative - to nam ne kažu. Marković je iskusan i dovoljno politički obrazovan političar da zna kako se pokreće i vodi taj proces ako se želi istinski dijalog sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja. SDP je, dok je bio u vlasti, više puta demonstrirao kako se vodi ozbiljan proces dijaloga vlasti i opozicije oko teških pitanja. I umjesto da se premijer i drugi čovjek DPS-a založi za takav pristup, on okrivljuje parlament. Kao da Skupštinu ne kontroliše njegova koalicija i kao da je na čelu parlamenta opozicionar a ne Markovićev koalicioni partner”, istakao je Ivan Vujović.

Bonus video: