Lakušić: Da imamo ministra, već bi danas ambasadore povukao s dužnosti

DNP se, kako navodi Lakušić, pita šta je Vlahovića konkretno preporučilo da zastupa Crnu Goru u Svetoj stolici
2863 pregleda 1 komentar(a)
Lakušić, Foto: DNP
Lakušić, Foto: DNP

Zajednička izjava trojice ambasadora, Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića, koji su platili kaznu izrečenu suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević, krunski je dokaz da Nikčević sa ekstremističkom izjavom mržnje nije izolovani incident, već dio ideološko-šovinističkog projekta iza kojeg stoje režimske institucije, ocijenio je Zoran Lakušić, član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF).

"Da Crna Gora ima ministra vanjskih poslova, kao što ga nema, on bi i čazbenu gospodu ambasadore, Vlahovića, Kaluđerovića i Perovića, već danas povukao s dužnosti, jer njihovo skandalozno provociranje i doniranje za raspirivanje mržnje po Crnoj Gori, prema vjernicima Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zaslužuje svaku osudu. A kad se već u svojoj zajedničkoj izjavi tri ambasadora pozivaju na ljubav prema Crnoj Gori i univerzalne vrijednosti, podsjećamo ih da oni upravo od novca poreskih obveznika, od kojih su većina vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve, sjede po ambasadama i primaju enormne plate od po nekoliko hiljada eura, dok su obični građani na rubu egzistencijalnog ponora", kazao je Lakušić.

"Eklatantan primjer kakve nas individue predstavljaju u ambasadama je upravo Miodrag Vlahović, isti onaj za kojeg DRI u izvještaju za 2018. godinu navodi čitav niz vrlo interesantnih podataka. Samo za njegov carski smještaj u Vatikanu plaćeno je tek nešto manje od zakupa cjelokupnih prostorija Ambasade. Država Crna Gora izdvojila je za njega oko četrdeset pet hiljada eura, kao da stanuje na stadionu “Juventusa”, što znači da se Miodrag očito ponaša kao turski beg u Vatikanu. Ali je DRI ukazala i na njegova brojna kršenja zakona i unutrašnjih pravilnika, zapošljavanje osoblja bez odobrenja Ministarstva vanjskih poslova, uz izbjegavanje vođenja obavezne evidencije blagajničkog poslovanja. U izvještaju stoji i da ambasada nije Ministarstvu dostavljala predloge budžeta za narednu godinu, nije imala adekvatnu dokumentaciju za potrošeni novac, pri čemu je podizala gotovinu sa žiro-računa u znatno većim iznosima od isplaćenih troškova, a iznos gotovine i pored upozorenja Ministarstva nije redovno uplaćivala na žiro-račun. Nije dostavljala ni izvještaj o potrošnji goriva, a i pored zahtjeva Generalnog sekretarijata Ministarstva nije popisala depozite na računima, gotovinu u blagajnama i neizmirene obaveze. Vlahović nije dostavio ni izvještaj o javnim nabavkama, a zaključivao je ugovore o radu s lokalnim osobljem prije dobijanja saglasnosti od resornog Ministarstva", ističe Lakušić.

DNP, kako navodi, poziva Vlahovića da se izjasni "jesu li i skandalozni podaci DRI o njegovom ponašanju i poslovanju govor mržnje".

"Zbog navedenih malverzacija u Miodragovoj ambasadi u Vatikanu, DNP ga, kao „velikog“ protivnika govora mržnje, uz njegovih dvjesta eura podrške za takve postupke, poziva da se izjasni jesu li i skandalozni podaci DRI o njegovom ponašanju i poslovanju govor mržnje. A riječ je samo o prilozima za lik i djelo “savjesnog” ambasadora Crne Gore u Vatikanu, koji krši sve zakone i pravilnike glumeći dežurnog zaštitnika samohranih majki. Tri ambasadora su, kao tri musketara, uplatili po dvjesta eura od svojih skromnih plata za Mirnu Nikčević, a Vlahović svojih dvjesta unovčio dodvoravajući se vlastima, držeći lekciju Crnoj Gori o moralu i poštovanju otadžbine onako kako to upravo on čini po Vatikanu, zbog čega ga je trebalo odavno povući i razriješiti s funkcije. Pa da dolazak u domovinu iskoristi da vidi šta će s onim grdnim kreditima u koje se upleo, o čemu je pisala štampa, jer NLB Montenegro po šesnaesti put nudi na prodaju njegovu imovinu zbog neizmirenog milionskog duga, a on pritom skriva imovinski karton", navodi Lakušić.

DNP se, kako dodaje, pita šta je Vlahovića konkretno preporučilo da zastupa Crnu Goru u Svetoj stolici i "harči državne pare kao sopstvene":

"Samo u ovakvoj državi, po mjeri prve familije, takve individue mogu biti birane za ambasadore. Ali ih obavještavamo da ničija nije do zore gorjela, pa će, osim otkaza, takve i slične kvazipatriote biti suočene sa krivičnom odgovornošću, uz njihovu predstavu za širu javnost o solidarnosti sa Mirnom Nikčević, koja bi da zapali hramove srpske pravoslavne crkve i poubija „vjernike kao goveda“. I da za sve to plati šeststo eura, kao znak izrugivanja pravne države Crne Gore sa samom sobom. DNP još jednom ističe da smo se na našem Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog voskrsenja zajedno s našim mitropolitom i vladikama obavezali da ćemo životima braniti hramove, crkve, groblja i imovinu naše crkve. I da ih nikakvi šovinistički nasrtaji poput pomenutog ne mogu izmjestiti iz duhovnog i državotvornog temelja Njegoševe, a ne Đukanovićeve Crne Gore. A tri ambasadora, na čelu s problematičnim Vlahovićem, upalili su novo zeleno svjetlo Mirni Nikčević da negdje opet sije mržnju po Crnoj Gori za šeststo eura, od kojih će dvjesta ići iz Miodragovog džepa, koliko vjerovatno daje za napojnicu konobarima po Vatikanu", zaključio je Lakušić.

Bonus video: