Đukanović u UAE: Uzorni odnosi prijateljstva između dvije zemlje

"Emirati nastavljaju da podstiču privatni sektor, da ulažu u Crnu Goru, a učešće Crne Gore na Expo 2020 vide kao dodatnu vrijednost koja će doprinijeti da se saradnja dvije zemlje u pojedinim oblastima udvostruči", kaže se u saopštenju
2895 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović u UAE, Foto: Rashed Al Mansoori
Đukanović u UAE, Foto: Rashed Al Mansoori
Ažurirano: 24.11.2019. 15:38h

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) za deset godina su izgradili veoma uzorne odnose prijateljstva, a redovni politički susreti pomažu boljem razumijevanju i predstavljanju interesa crnogorske vanjske politike u zemljama Bliskog istoka i Zaliva.

To je rekao crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa Šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahijanom, krunskim princem i zamjenikom vrhovnog komandanta vojnih snaga UEA.

Al Nahijan je poželio dobrodošlicu Đukanoviću i, uz pozdrave predsjednika Šeika Kalife, ocijenio da od uspostavljanja odnosa dvije države bilježe izuzetan napredak i boljitak.

"Učiniću sve da naši odnosi rastu, razvijaju se i da gradimo mostove koji će nas trajno povezivati", kazao je on.

"Emirati nastavljaju da podstiču privatni sektor, da ulažu u Crnu Goru, a učešće Crne Gore na Expo 2020 vide kao dodatnu vrijednost koja će doprinijeti da se saradnja dvije zemlje u pojedinim oblastima udvostruči", kaže se u saopštenju.

U osvrtu na izazove i probleme u regionalnim i globalnim odnosima Al Nahijan je posebno zahvalio na pozicijama i stavovima Crne Gore u borbi protiv terorizma.

Đukanović je ocijenio da je formalno prva zvanična posjeta Predsjednika Crne Gore najbolja potvrda povjerenja, poštovanja, solidarnosti i saradnje koje njeguju dvije zemlje.

"Njegujući iste vrijednosti mira i suživota, doprinosimo stabilnosti oba naša regiona, kazao je on.

Đukanović je rekao da Crna Gora kao članica NATO-a izuzetno cijeni ulogu Emirata u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i doprinos koji daju u saradnji sa Alijansom u okviru globalne koalicije.

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo iskustvom sa investitorima iz ove zemlje i potvrdio interes za njihovim daljim učešćem u ekonomskom razvoju Crne Gore. U tom kontekstu biće razmotreno organizovanje novog poslovnog foruma i zasjedanje komisije za ekonomsku saradnju", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, oblasti u kojima je prepoznat potencijal za dalju saradnju su proizvodnja hrane, infrastruktura i turizam.

Đukanović se zahvalio za finansijsku podršku UAE za predstavljanje Crne Gore na Expo 2020, realizovanim aktivnostima u oblasti obrazovanja sa perspektivom dalje operacionalizacije dogovorenih programa.

U okviru zvanične posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Đukanović je položio vijenac na Spomenik palim borcima Wahat Al Karama.

Milo Đukanović
Sa polaganja vijenca(Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)

U okviru zvanične posjete potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri unutrašnjih poslova, ekonomije i kulture i naučnog razvoja potpisali su Memorandume o razumijevanju u oblasti turizma, kulture i uzajamnom priznanju vozačkih dozvola.

Bonus video: