Boris Marić: Nezakonito finansiranje partija opasnost po javni interes

"Nadležno tužilaštvo je malo ili nimalo uradilo na procesuiranju izbornih zloupotreba i zaštiti prava na fer izbore u predhodnom periodu, pa je neophodno osim izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, raditi na promjeni dosadašnje prakse tužilaštva i ASK-a", kazao je Marić agenciji MINA
940 pregleda 1 komentar(a)
Marić, Foto: Savo Prelević
Marić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2019. 14:14h

Tužilaštvo je malo uradilo na procesuiranju izbornih zloupotreba, pa je, osim izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, neophodno promijeniti dosadašnju praksu tužilačke organizacije i Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), ocijenio je direktor Centra za građanske slobode, Boris Marić.

Centar za demokratsku tranziciju predložio je da se kriminalizuje nezakonito finansiranje političkih partija i izbornih kampanja.

Marić je kazao da je nezakonito finasiranje političkih subjekata velika, realna i trajuća opasnost po javni interes, koji bi u konkretnom mogli definisati kao potrebu društva da ima fer izbore.

On je rekao da godinama, ne samo od afere „Koverta“, postoje vrlo ubjedljivi dokazi o raznim vidovima nezakonitog finansiranja političkih subjekata i kampanja.

"Nadležno tužilaštvo je malo ili nimalo uradilo na procesuiranju izbornih zloupotreba i zaštiti prava na fer izbore u predhodnom periodu, pa je neophodno osim izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, raditi na promjeni dosadašnje prakse tužilaštva i ASK-a", kazao je Marić agenciji MINA.

On je naveo da zakonodavstvo daje mogućnost da se krivično gone radnje koje u svojoj suštini mogu imati biće krivičnog djela za zloupotrebu prava glasanja, povrede slobode opredjeljenja pri glasanju, prava kandidovanja, tajnosti glasanja, neovlašćeno korišćenje državne imovine u izborne svrhe.

"Sva ova već propisana krivična dijela upućuju na potrebu propisivanja i krivičnog dijela nezakonitog finansiranja političkih subjekata i kampanja", istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, trebalo bi kriminalizovati način finansiranja koji se mogao vidjeti na snimku predaje koverte visokom partijskom funkcioneru.

Marić je kazao da se tužilaštvo dovija kako da taj, očigledno nezakoniti čin finansiranja, spakuje u krivičnopravnu odgovornost, a da se suštinski u odnosu na važeća normativna riješenja radi o prekršaju.

"Tako imamo neku vrstu mučenja sistema, otvaranje dugih sudskih postupaka koji će najvjerovatnije završiti oslobađanjem od odgovornosti na kraju", kazao je Marić.

On navodi da treba vidjeti šta je sve moguće normirati kao zakonito finansiranje, u kakvom ambijentu se ono vrši, jer je malo onih koji javno mogu finansirati neke opozicione subjekte a da ne trpe posljedice, a šta je nezakonito finansiranje za koje treba propisati krivičnopravnu odgovornost, ako se dokaže.

ASK je ocijenila da izmjenama Zakona o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja treba regulisati pitanje pravnog statusa koalicija i grupa birača, usaglasiti rok od kojeg teče izborna kampanja.

Marić smatra da je taj predlog ozbiljan i da ga treba razraditi, jer bi doprinio većoj finansijskoj disciplini i boljoj kontroli finansiranja političkih subjekata.

Prema njegovim riječima, intervencije u normativnom polju trebao bi pretrpjeri i dio koji se odnosi na birački spisak i kontrolu korišćenja državnih resursa.

"Cilj normativnih promjena trebalo bi biti revizija biračkog spiska, i otvaranje institucionalne mogućnosti da opzicija efektivno kontroliše korišćenje državnih resursa u izbornoj godini", rekao je Marić.

Bonus video: