Nema stranaca u redovima DPS

Tužilaštvo se od sredine avgusta bavi državljanstvom Jokića. U međuvremenu su tužioci zatvorili sve slučajeve članova DPS-a
25 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Jokić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.03.2018. 07:05h

Tužilaštvo više od šest mjeseci ispituje da li je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) došao na vlast nezakonito, na osnovu sumnji Demokratske partije socijalista (DPS) da je on u vrijeme izbora bio državljanin Srbije i time prekršio zakon.

Tužilaštva u više gradova, u međuvremenu su odbacila kao neosnovane navode Demokrata da su sedam funkcionera DPS-a strani državljani.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je sredinom avgusta počelo da ispituje da li je Jokić prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, što on negira.

Zakonom je propisano da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.

Crna Gora nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.

Iz kotorskog tužilaštva su kazali “Vijestima” da je ovaj slučaj još u fazi izviđaja.

“Nakon utvrđivanja odlučnih činjenica biće donijeta odluka u predmetu”, kazala je PR tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović. Čelanović je “Vijestima” takođe kazala da je u slučaju navodnog dvojnog državljanstva odbornice DPS-a u Skupštini opštine Budva Vesne Vučetić ocijenjeno da nema osnova za dalje postupanje tužilaštva i predmet je arhiviran.

Hercegnovsko tužilaštvo je ispitivalo navode Demokrata da odbornici DPS-a u Skupštini opštine Stevan Koprivica i Nevena Keković imaju državljanstva Srbije.

“Predmet je okončan, jer ovo tužilaštvo nije našlo osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, zbog bilo kojeg krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, kazala je “Vijestima” rukovoditeljica ODT Herceg Novi Snježana Zejnilagić.

Pljevaljsko tužilaštvo je ranije odbacilo navode Demokrata da četvoro funkcionera DPS-a ima strana državljanstva.

Demokrate su tvrdile da su odbornici DPS-a u SO Pljevlja Sabrina Hadžiosmanović i Mervan Avdović državljani Bosne i Hercegovine, a direktor “Čistoće” Saša Ječmenica i predsjednik Odbora direktora

“Čistoće” Milko Čolović državljani Srbije.

Bonus video: