Rafet obučava psihologe, a SNP muzičke pedagoge

Iz stranke Rafeta Husovića nisu odgovorili “Vijestima” na pitanje na koji način oni obučavaju pripravnika koji se prijavio sa diplomom psihologije
229 pregleda 5 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2018. 21:12h

Nakon što su završili studije, gotovo 140 osoba je odlučilo da stručnu praksu odradi u nekoj od političkih partija u Crnoj Gori.

Za devetomjesečnu praksu u politčkim partijama prijavio se očekivano veliki broj vlasnika diplome Prvnog, Ekonomskog, Fakulteta političkih nauka... Međutim, ima i nekoliko iznenađenja, uključujući i jedan “politički transfer”.

Na listi Programa stručnog ospobljavanja stoji da je Bošnjačka stranka ove godine dobila više od 15 pripravnika a da je među njima i jedan koji je završio psihologiju.

Iz stranke Rafeta Husovića nisu odgovorili “Vijestima” na pitanje na koji način oni obučavaju pripravnika koji se prijavio sa diplomom psihologije.

Socijalistička narodna partija (SNP), na primjer, dobila je četiri pripravnika a među njima je i portparol partije Miloš Rajković.

Rajković je završio studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Međutim, među pripravnicima je i jedan koji se prijavio sa diplomom iz muzičke pedagogije.

Iz stranke Vladimira Jokovića nisu odgovorili na koji način oni pružaju usavršavanje iz muzičke pedagogije.

Na pitanje “Vijesti” da li se prilikom kreiranja Programa stručnog osposobljavanja vodila briga da politička partija može pripravniku da pruži obuku koja odgovara njegovom obrazovanju, iz Ministarstva prosvjete su kazali da sve zavisi od poslodavca, odnosno partije.

“Na početku ističemo da sami korisnici programa kao i sami poslodavci iskazuju svoje preferencije, i na osnovu njih se i vrše uparivanja. Preciznije, Program je koncipiran tako da poslodavci iskažu potrebu za određenim kvalifikacijama, dok korisnici projekta takođe sami biraju poslodavca uvrštavajući ih u svoje preferencije. Poslodavac je, porazumijeva se, obavezan da korisniku obezbijedi adekvatne uslove za stručno osposobljavanje”, kazala je “Vijestima” portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Lekić je napomenula da Radni tim za praćenje Programa, koji je imenovala Vlada Crne Gore, ima obavezu da, u saradnji sa nadležnom inspekcijom, redovno kontroliše uslove rada korisnika i praktičnog osposobljavanja korisnika.

Ovogodišnji Program stručnog osposobljavanja obilježio je i “politički transfer”, pa tako nosilac izborne liste Demokrata u Ulcinju Miloš Kopitović svoj pripravnički staž odrađuje u Demosu.

Demokrate nisu tražile pripavnike u okviru ovogodišnjeg Programa stručnog osposobljavanja.

Od gotovo 140 pripavnika u političkim partijama koje su “Vijesti” pobrojale, gotovo 40 nalazi se na usavršavanju u vladjućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Na stručno usavršavanje u DPS-u prijavilo se i troje novinara.

Osim DPS-a, BS, SNP-a, i Demosa, među ostalim parlamentarnim partijama koje su dobile pripravnike su i Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Građanski pokret URA i članice koalicije Demokratski front i Albanci odlučno.

Na Program stručnog osposobljavanja prijavilo se i više partija na lokalnom nivou, a pripravnike imaju Pozitivna Crna Gora, Crnogorska i Partija za Gusinje.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizovan je šesti put a njemu je devetomjesečnu praksu osiguralo 3.055 svršenih studenata.

Bonus video: