Ambasadori pozvani na razgovor u MVP zbog Mirne Nikčević

"Ministarstvo vanjskih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju, niti su izrečeni stavovi bili predmet konsultacija u okviru MVP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije", navodi se u saopštenju MVP
7194 pregleda 16 komentar(a)
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva

Ambasadori Crne Gore Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović pozvani su na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zbog objavljivanja zajedničkog saopštenja u kome su pojasnili razloge za plaćanje novčane kazne suspendovanoj službenici ministarstva Mirni Nikčević.

Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović
Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović

"Ministarstvo vanjskih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju, niti su izrečeni stavovi bili predmet konsultacija u okviru MVP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije", navodi se u saopštenju MVP na čijem je čelu Srđan Darmanović.

Srđan Darmanović
Srđan Darmanović(Foto: Boris Pejović)

U saopštenju MVP se dodaje da svi ambasadori i svi diplomate, a posebno oni najiskusniji i na najvažnijim mjestima i u MVP i u diplomatsko-konzularnoj mreži, moraju biti svjesni da ovaj poziv, i u profesionalnoj i u ličnoj ravni, podrazumijeva odgovornost, ozbiljnost i poštovanje države, svih njenih institucija, svih njenih politika i svih njenih građana, bez izuzetka.

"Prostor za improvizacije, lične stavove i lične sudove na javnoj sceni, ako i kada ga ima, mora biti korišćen uz krajnju odgovornost i delikatnost, što je, u ovom slučaju, izostalo. Svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, ali i na vrijednostima njenog građanskog ustrojstva. Povodom aktuelnog slučaja, ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović pozvani su na razgovor u MVP, nakon čega će Ministarstvo donijeti odluku o daljim koracima, u skladu sa uobičajenom praksom i Zakonom o vanjskim poslovima", kazali su iz MVP.

Sud za prekršaje kaznio je Nikčević sa 600 eura jer je na svom Facebook profilu vrijeđala vjernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon što je Nikčević kazala da su joj tri ambasadora platila kaznu, crnogorske diplomate su se oglasile javnim saopštenjem u kome su, između postalog, naveli da se ne kažnjavaju oni koji “smišljeno, mučki, orkestrirano i organizovano udaraju na Crnu Goru”.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore juče su ocijenili da su plaćanjem kazne ambasadori iskompromitovali svrhu sankcije koju je izrekao sud. Iz kancelarije Ombudsmana su kazali i da je legitiman privatni čin svakog pojedinca odluka o sopstvenoj finansijskoj pomoći bilo kome.

Bonus video: