Lekić: Nova metodologija prijema mogla bi biti u korist zemalja Zapadnog Balkana

Predsjednik Demosa je kazao da je zato razumljivo da je francuski predsjednik Makron izašao sa novim vizijama razvoja, funkcionisanja Evropske unije, sve do predlaganja nove metodologije za njeno širenje
848 pregleda 2 komentar(a)
Lekić na konferenciji, Foto: Demos
Lekić na konferenciji, Foto: Demos

Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, je danas na međunarodnoj konferenciji u Parmi - o realnostima savremenog svijeta 30 godina nakon pada Berlinskog zida - istakao da je Evropa, tokom poslednje tri decenije pored ekonomskih uspjeha, bila i u traženju svog političkog identiteta.

"U aktuelnom trenutku koji mnogi nazivaju novim hladnim ratom Evropska unija uprkos kvantitativnom rastu rizikuje da ne ostvari svoju političku i međunarodnu relevantnost. Postoje zemlje koje su sa velikim entuzijazmom ulazile u EU da bi kasnije na neki način sprečavale koherentno i efikasno funkcionisanje, kao i jači politički identitet Evropske unije", rekao je Lekić na konferenciji u Parmi.

Dodao je da je zato razumljivo da je francuski predsjednik Makron izašao sa novim vizijama razvoja, funkcionisanja Evropske unije, sve do predlaganja nove metodologije za njeno širenje.

"Prije ozbiljne reakcija na takve predloge treba sve dobro sagledati. Ipak, jasno je da se radi o inicijativama koje imaju za cilj pojačani subjektivitet Evropske unije, njenu značajniju ulogu na međunarodnom planu kao i efikasnije funkcionisanje evropskih institucija."

Konferencija u Parmi
Sa konferencije(Foto: Demos)

Lekić je kazao da su moguće još dvije konstatacije povodom inicijative francuskog predsjednika.

"Prva, da Makronove inicijative imaju, na izvjesni način, degolovski zamah. Druga, da je analiza francuskog predsjednika mnogo više od političke mode površnih tvitova. Zato je treba s pažnjom sagledavati pa i na Balkanu gdje su prve reakcije bile ne rijetko negativne. Zapravo, predlog nove metotodologije za proširenje Evropske unije nosi i pozitivne elemente, pa i benefite balkanskim zemljama, kandidatima i aspirantima za ulazak u EU. Nova metodologija za ulazak u EU može biti loša vijest samo za one na Balkanu koji umjesto ozbiljnih reformi žele da uđu u EU bez ispunjavanja standarda, posebno u oblasti vladavine prava i demokratskog sistema kontrolisane vlasti. Da se radi o ozbiljnim inicijativama potvrdjuje i izjava Ursule fon der Lajen da će "nova Komisija EU biti pretežno geopolitičkog karaktera" - naglasio je između ostalog Miodrag Lekić u svom izlaganju na skupu u Parmi, gdje su učestvovali eksperti za međunarodne odnose, profesori sa univerziteta i predstavnici zemalja koji žive u ratnim zonama", zaključio je Lekić.

Bonus video: