DF: Kod 24.765 birača promijenjen matični broj

Milutin Đukanović je kazao da imaju pregled osoba po opštinama koji imaju jedinstveni matični broj van Crne Gore i mjesto rođenja takođe van Crne Gore, navodeći da je 22.685 takvih birača.
7441 pregleda 27 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Vijesti, Vijesti
Milutin Đukanović, Foto: Vijesti, Vijesti
Ažurirano: 27.11.2019. 19:04h

Demokratski front (DF) došao je do podatka da je kod 24.765 birača promijenjen matični broj, o čemu su zatražili i zvanično objašnjenje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

Poslanici DF-a traže od ministra informacije koliko je vođeno upravnih postupaka da bi se promijenio matični broj.

“Po našoj evidenciji, za 24.765 birača je promijenjen matični broj, odnosno osma i deveta cifra ne odgovaraju mjestu rođenja tih birača. Dobili su matični broj koji se odnosi na Crnu Goru, a osobe su rođene van Crne Gore”, kazao je predsjednik kluba poslanika DF- a Milutin Đukanović na konferenciji za medije.

On je kazao da imaju pregled osoba po opštinama koji imaju jedinstveni matični broj van Crne Gore i mjesto rođenja takođe van Crne Gore, navodeći da je 22.685 takvih birača.

Đukanović je kazao da se “birački spisak graniči sa krimi fantastikom, iako znamo da se broj stanovnika značajno smanjuje, broj birača i dalje raste”.

“Želimo da ukažemo na manipulaciju u biračkom spisku sa državljanstvom i jedinstvenim matičnim brojem građana”, kazao je on.

On je kazao da su izvršili analize poslednjeg dostupnog biračkog spiska , koje ukazuju da država koristi različuite kriterijume prilikom određivanja matičnog broja za birače koji maltene imaju jednak status.

“Ovo se pogotovo odnosi na birače koji su rođeni van Crne Gore. Došli smo do podatka lica koja po opštinama imaju crnogorski jedinstveni matični broj a mjesto rođenja van Crne Gore. Da bi se ta promjena uradila neophodno je sprovesti upravni potupak i mi smo juče poslali pismo ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću od koga zahtijevamo da nam dostavi informacije koliko je vođeno upravnih postupaka da bi se promijenio matični broj”, kazao je Đukanović.

Poslanica Branka Bošnjak je kazala da je birački spisak rezervoar iz koga DPS manipulacijom dobija svake izbore.

Bonus video: