"SDP RAZMATRA PREDLOG NEVLADINOG SEKTORA"

Stanić: Izostajalo je kažnavanje političke partije u čije ime su krivična djela rađena

„Takođe, zbog suštinskog nedostatka političke volje, lica koja su to radila, recimo u ime Demokratske partije socijalista u Pljevljima, su poslije osude napredovala u političkim karijerama, što je dovelo do daljeg nepovjerenja građana, političkih partija, ali i naših evropskih partnera u fer i demokratske izbore“, naveo je Stanić
1593 pregleda 1 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratska partija (SDP) sa pažnjom razmatra predlog nevladinog sektora da se kriminalizuje nezakonito finansiranje političkih partija i kampanja, saopštili su iz te stranke, navodeći da podržavaju sve ideje koje će obezbijediti uslove za održavanje fer i demokratskih izbora.

Centar za demokradsku tranziciju predložio je ranije da bi izmjenama zakona trebalo kriminalizovati nezakonito finansiranje političkih partija.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je agenciji MINA da ta partija s pažnjom razmatra predloge kolega iz nevladinog sektora.

„Dosadašnja praksa u kojoj oni koji nelegalno utiču na slobodnu volju birača, time što im nude novac ili usluge za glasanje, više puta je javno objelodanjena, a počinioci osuđeni pred nadležnim sudovima“, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, ono što je izostajalo je kažnavanje političke partije u čije ime su ta krivična djela rađena.

„Takođe, zbog suštinskog nedostatka političke volje, lica koja su to radila, recimo u ime Demokratske partije socijalista u Pljevljima, su poslije osude napredovala u političkim karijerama, što je dovelo do daljeg nepovjerenja građana, političkih partija, ali i naših evropskih partnera u fer i demokratske izbore“, naveo je Stanić.

Kako je kazao, sama činjenica da se na pragu 2020. godine mora govoriti o problemima koji su vezani za slobodno izjašnjavanje građana, kao abecedi demokratije, jasno pokazuje zbog čega Crna Gora još nije članica Evropske unije.

Stanić je naglasio da novac koji se troši za kupovinu glasova mora doći iz nelegalnih izvora.

„Da bi spriječili da se na ovaj, nelegalan način, i u narednom periodu vrše izborne manipulacije, potrebno je razmotriti predloge kojim će se kriminalizovati prihvatanje ili davanje nezakonitih donacija, kao i falsifikovanje izvještaja nadležnim državnim organima u toku ili po završetku izbora“, naveo je on.

Naravno, dodao je Stanić, da bi se sprovela sva zakonska rješenja koje će dovesti do fer i demokratskih izbora, potrebno je prije svega obezbijediti pravno-političke garancije.

Preporučujemo za Vas