Gradonačelnik Kolašina za "Vijesti": Pod DPS-om se bolje živi

Milosav Bulatović navodi da nema predizbornog obećanja koje je vlast stavila u fioku
8035 pregleda 20 komentar(a)
Hvali se saradnjom sa državnom vlašću: Milisav Bulatović
Hvali se saradnjom sa državnom vlašću: Milisav Bulatović

Blisku budućnost Kolašina obilježiće otvaranje novih radih mjesta i pogona, izgradnja postrojenje za prečišćavanje voda, nova kanalizaciona mreža, bolja putna infrastruktura…

To je, u razgovoru za “Vijesti”, obećao gradonačelnik Milosav Bulatović, objasnivši da se za godinu i po, od kako je na toj funkciji, prije svega trudio da ostvari što intenzivniju neposrednu komunikaciju sa građanima.

On tvrdi da je Kolašin, od kako je na vlasti koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Grupe građana (GG) i Socijaldemokrata (SD), bolje mjesto za život.

U uspjehe vlasti ubraja i to što je “unesena nova energija u obavljanju vlasti i timski duh“.

Kaže da je ponosan i na dobru komunikaciju sa državnom vlašću.

“Obavio sam na stotine razgovora sa građanima Kolašina. U mojoj kancelariji, prilikom posjeta građana i na ulici, pozdravimo se, ali i podsjetimo na obaveze i poslove koje smo dogovorili. Neposrednost uvijek garanutuje dobru namjeru, dobru volju i želju da se ostvari cilj. Siguran sam da je jedan od kvaliteta lokalne vlasti što smo ostvarili potrebnu komunikaciju sa centralnom vlasti, što prethodno nije bio slučaj“.

Efekti dobre komunikacije s Vladom, tvrdi, vidljivi su na svakom koraku - “od asfaltiranja gradskih i prigradskih ulica, modernizacije seoskih puteva, kvalitetu socijalnih programa, otvaranju Agro–biznis centra...“.

Obećanja u “različitim fazama realizacije”

Bulatović kaže da “uskoro očekuje i iskorake u rješavanju stambenih pitanja, kao i u oblasti poljoprivrede i turizma“.

Na pitanje da li je vladajuća kaolicija mogla bolje i koja su predizborna obećanja ostala neispunjena, navadi da je “sve što je obećano u različitim fazama realizacije“.

Kolašin
Kolašin

Prethodna vlast, tvrdi, ostavila im je “jedan uspavan mehanizam, kojeg je na svim poljima trebalo pokrenuti“.

“Uzmite primjer planske dokumentacije, gdje za četvorogodišnjeg mandata prethodne vlasti nije donesen nijedan planski dokument. To je oblast gdje smo trebali više da uradimo, ali smo sa druge strane bili ograničeni zatečenim stanjem. Sada, uz pomoć nadležnih državnih organa, pokušavamo da uhvatimo potrebni ritam u oblasti planskog planiranja... U svakom slučaju, nema obećanja koje smo stavili u fioku...“.

Prema njegovim riječima, lokalna vlast se “izborila za kreditiranje kod Evropske banke i bespovratnu podršku od 70 odsto kad je riječ o postrojenju za prečišćavanje voda i kanalizacionoj mreži“.

Tim i ostalim projektima, kaže on, stvaraju se uslovi za nova radna mjesta.

“Jedna od dobrih investicionih priča koja bi donijela značajno zapošljavanje je izgradnja Tekstilne fabrike u Bakoviću za koju su zainteresovani partneri iz Turske. Od lokalne uprave, u prvoj fazi, traži se da obezbijedi radnu snagu, odnosno 250 do 300 žena za rad u pognima“.

Bulatović kojem opozicija zamjera to što se često diči državnim projektima, i u razgovoru za “Vijesti” kaže da će završetak auto-puta Kolašincima donijeti mnogo benefita. Mladi ljudi, kako kaže, govore mu da će studirati iz Kolašina, a lokalna uprava se obavezuje da će im za odlazak do Podgorice i natrag obezbijediti autobuse.

Ističe da nije problematično što će naredne godine četvrtina budžeta, odnosno više od 1,1 milion eura, biti izdvojena za zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Značajno povećanje broja zaposlenih u Opštini vidi kao još jedan korak u “mijenjanju Kolašina nabolje“.

“Ponekad na ovako pitanje odgovaram kontrapitanjem - da li je zaista Kolašin trebalo ostaviti na nivou na kojem je bio 2018? To ni u kojoj oblasti nije bio Kolašin koji zaslužuju njegovi razvojni potencijali, njegova tradicija, kojeg zaslužuju njegovi građani...

Krenuli smo da mijenjamo Kolašin nabolje i naravno da nam je u tom velikom poslu trebalo još ljudi.

Značajno povećani obim posla bio je motiv za dodatno zapošljavanje u opštinskoj administraciji“.

Nova zapošljavanja, objašnjava, odvijaju se “uz poštovanje svih Vladinih mjera minimizacije zapošljavanja u javnom sektoru i za svako radno mjesto dobijena je saglasnost Ministarstva finansija”.

Navodi da je spreman za razgovore i dogovore i sa opozicijom, s ciljem da se “okupe oko projekata koje Kolašinu donose bolje“.

Navodna idila u vladajućoj koaliciji

Uprkos nezvaničnim informacima da su u kolašinskoj vladajućoj koaliciji česte razmirice, pa čak i da u okviru DPS-a ima nekoliko struja, Bulatović kaže da problema nema.

Objašnjava da koaliciju čine programski srodne partije, da ima utemeljenje i da funkcioniše “ne preglasavanjem, nego usaglašavanjem“.

“Kada smo dogovarali koaliciju, znali smo koliko nas veliki zadaci čekaju u Kolašinu i da DPS kao najjača poltička partija u Kolašinu i u Crnoj Gori treba da bude na čelu te razvojjne kolašinske lokomotive.

Zadovoljan sam dosadašnjim funkcionisanjem koalicije i koalicionom energijom koja je stvorena i koju ćemo unapređivati”.

Socijala “čin humanosti”, a ne “političko izborni čin”

Bulatović je ocijenio da nije problematično ni to što je za 2020 - izbornu godinu, planirano značajno uvečanje socijalnih davanja, a ni to što je aktuelna, u odnosu na prošlu vlast, udvostručila iznose za jednokratne socijalne pomoći.

“Ponekad se zaista socijalne pomoći pomalo mistifikuju i nepotrebno politizuju. Doživljavam ih kao čin humanosti i odgovornosti prema ljudima u nevolji, a ne kao političko-izborni čin. Zbog velikog broja sugrađana u stanju socijalne potrebe, Opština Kolašin tokom godine dobija veliki broj zahtjeva za jednokratne socijalne pomoći. Zahtjevi se uglavnom odnose na pomoć u liječenju, ogrijevu i zadovoljenju osnovnih životnih potreba”.

U prvih 10 mjeseci 2019. godine, kako kaže Bulatović, isplaćeno je 12.540 eura po osnovu jednokratnih socijalnih pomoći

Bonus video: