SASTAO SE SA AMBASADORIMA TURSKE I RUMUNIJE

Drljević: Crna Gora će nastaviti sa efikasnim provođenjem obaveza iz evropske agende

„Uvjereni smo da će EU u budućnosti u okviru agende proširenja pokazati odlučniji pristup kako bi dodatno podržala reformske procese Zapadnog Balkana“, kazao je Drljević
337 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Drljevića i Ozan, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji
Sa sastanka Drljevića i Ozan, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

Crna Gora će nastaviti sa efikasnim provođenjem obaveza iz evropske agende, ali očekuje još odlučniju podršku Evropske unije (EU) njenim reformskim procesima, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je danas imao odvojene susrete sa ambasadorkom Turske, Songul Ozan, i ambasadorom Rumunije, Ferdinandom Nađom.

Drljević je ambasadorima kazao da ga raduje što je politika proširenja u fokusu nove Evropske komisije (EK), što ohrabruje Crnu Goru da nastavi za reformskim aktivnostima.

„Uvjereni smo da će EU u budućnosti u okviru agende proširenja pokazati odlučniji pristup kako bi dodatno podržala reformske procese Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Drljević je sa ambasadorima razmijenio mišljenje u vezi sa formiranjem nove EK i ključnih pravaca njenog petogodišnjeg mandata.

Sagovornici su razgovarali o reperkusijama neotvaranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predlogu Francuske o kreiranju nove metodologije u pristupu pregovora, kao i inicijativi „Mali Šengen“.

Ferdinand Nađ, Aleksandar Drljević
Nađ i Drljević(Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji)

„Za Crnu Goru je ovom trenutku važno da sprovođenje već utvrđenih obaveza iz pregovaračkog procesa bude adekvatno nagrađeno od EK, otvaranjem posljednjeg i privremenim zatvaranjem više pregovaračkih poglavlja u kojima su se za to stekli uslovi. Ostajemo usmjereni na održavanje dobrosusjedskih odnosa i dijeljenje iskustava, kako bi region, za dobrobit svih građana, napredovao prema EU“, rekao je Drljević.

Ozan je saglasna da je podrška državama koje streme članstvu veoma važna za dalji napredak, pohvalivši poziciju Crne Gore kao lidera u tom procesu.

Ona je istakla dobre odnose dvije zemlje i poručila da će Turska nastaviti da podržava razvoj Crne Gore.

"Napredak Crne Gore je neupitan, jer se radi o državi koja posvećeno sprovodi reforme", ocijenio je Nađ.

Preporučujemo za Vas