Pljevlja: Golubović optužio opoziciju da je odgovorna za teško finansijsko stanje u preduzećima

"Sva komunalna preduzeća nastala su devedesetih godina iz jednog Javnog komunalnog preduzeća koje Iz JKP Breznica su prvo odvojeni Vodovod i Čistoća, a kasnije iz Vodovoda Grijanje a iz Čistoće Komunalne usluge. Siguran sam da je to urađeno kako bi se uhljebili razni političke glavešine, rođaci", rekao je Golubović
2422 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan

Skupštinaka većina u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) usvojila je danas zaključke kojim je obavezala lokalnu vlast da u roku od 30 dana uradi finansijsku analizu stanja u opštinskim preduzećima "Grijanje", "Komunalne usluge", i Agenciji za stambeno poslovni fond Opštine Pljevlja.

Zaposlenima u tim preduzećima duguje se deset zarada.

Skupština je zadužila resorni Sekretarijat da uradi analizu poslovanja ova tri preduzeća i da mišljenje o optimalnoj organizaciji za obavljanje povjerenih poslova.

Od predsjednika Opštine zatraženo je da na osnovu finansijskog izvještaja unutrašnje revizije i izvještaja resornog sekretarijata, u roku od 30 dana od dana dostavljanja finansijskog izvještaja predloži mjere za prevazilaženje višegodišnjih finansijskih, kadrovskih i tehničkih problema u navedenim preduzećima,.

Održavanje današnje sjednice lokalnog parlamenta inicirali su opozicioni odbornici, čiju verziju zaključaka skupštinska većina nije prihvatila .

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović optužio je opoziciju da je odgovorna za teško finansijsko stanje u kojem se nalaze tri od šest opštinskih preduzeća.

Golubović je danas tokom rasprave o finansijskom stanju u preduzećima kazao da je priča inicirana iz političkih razloga sa cljem da se prikriju pravi razlozi za stanje u kojem se nalaze.

Tvrdi da su zahvaljujući klasičnoj političkoj korupciji prije pet godina, kada je Opštinom Pljevlja upravljala opozicija "stvoreni uslovi za slabljenje ovih preduzeća i javnih finansija Opštine na organizovan način kako bi se maksimalno otežala pozicija sadašnjoj vlasti."

"Sva komunalna preduzeća nastala su devedesetih godina iz jednog Javnog komunalnog preduzeća koje Iz JKP Breznica su prvo odvojeni Vodovod i Čistoća, a kasnije iz Vodovoda Grijanje a iz Čistoće Komunalne usluge. Siguran sam da je to urađeno kako bi se uhljebili razni političke glavešine, rođaci", rekao je Golubović.

Istakao je da je tokom izborne 2014. godine broj zaposlenih u opštinskim preduzećima sa 419 porastao na 492 odnosno 20 odsto.

Golubović je kazao da lokalna vlast neće bježati od rješavanja problema u svim komunalnim preduzećama i ostavljati ih nekom drugom u amanet.

Istakao je da su se u Agenciji stvorili uslovi za uvođenje stečaja i da su ukupna dugovanja tog preduzeća 950.000 eura.

U Agenciji za stambeno poslovni fond radi 20 radnika, a ukupni prihodi projektovani do kraja godine oko 100.000 eura i značajno su manji od prethodnih godina.

"Učešće bruto zarada u prihodima preduzeća je ove godine 191 odsto. U prethodnim godinama je bilo između 80 i 85 odsto. Od ukupno 57 poslovnih prostora koji su dati na upravljanje ovom preduzeću izdata su 22 dok je od 79 garaža izdato 67. Prihod od izdavanja opštinske imovine je osam do deset hiljada eura mjesečno. Preduzeće nije više u stanju da zbog strukture radne snage i finansijskog stanja obavlja poslove za Opštinu na sanacijama fasada i krovova u planiranom iznosu od 100.000 eura", rekao je Golubović.

Kazao je i da se mora vratiti oko 355.000 eura građanima koje je Agencija neovlašćeno potrošila u prethodnih deset godina sa računa građana za održavanje stambenih zgrada.

Ukupne obaveze Agencije su oko 950.000 eura.

"Poreska uprava nije odobrila novi reprogram poreskog duga i nije prihvatila sanacioni plan tako da je uslijedila blokada računa od 28. septembra ove godine na iznos od 240.000 eura. U ovom preduzeću su se stvorili uslovi za pokretanje stečaja", rekao je Golubović.

U Komunalnim uslugama radi 55 radnika, a ukupni prihodi projektovani do kraja godine su 250.000 i značajno su manji od prethodne godine kada su bili 370 i 400.000 eura.

Učešće bruto zarada u prihodima preduzeća su 200 odsto, a u prethodnim godinama pretežno 80 odsto.

Komunalne usluge ukupno duguju 1,8 miliona eura.

"Zadnjih šest mjeseci pokušavamo da ojačamo preduzeće. Zaključili smo da pogrebne usluge i azil mogu funkcinisati. Ideja da obezbijedimo sredstva za sporazumni raskid radnog odnosa, ali ne planiramo da iz preduzeća ode deset zaposlenih koji su se prijavili i koji stvaraju prihod preduzeću", rekao je prvi čovjek grada.

Za "Grijanje", Golubović je kazao da su "napornim radom ovo preduzeće ozdravilo i da se može reći da ono danas funkcioniše na nesmetan način".

Golubović je kazao da je povećana ukupna površina koja se zagrijava iz gradske kotlarnice i da je smanjena potrošnja uglja i gubici na mreži.

"U narednih nekoliko godina siguran sam da će Grijanje biti preduzeće koje će biti ponos grada", kazao je Golubović.

Istakao je da će u roku koji je odredila Skupština dostaviti plan rješavanja problema u ovim preduzećima.

Nakon završenog polusatnog izlaganja Golubović je napustio sjednicu lokalnog parlamenta.

Takav njegov postupak opozicija je ocjenila kao neprimjeren s obzirom da se raspravljalo o egzistencijalnim problemima zaposlenih u preduzećima čiji je osnivač Opština.

Kada se u salu vratio nekoliko sati kasnije, Golubović je rekao da je otišao jer nije želio da sluša poitičku priču.

Odbonik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da je DPS od kada je u Pljevljima preuzeo vlast prije pet godina, u ova tri preduzeća napravio gubitak od oko 2,5 miliona eura.

"Nakon ovakve katastrofalne politike poslovanja u ova tri preduzeća, danas smo imali predsjednika Opštine koji ovdje dođe i konstatuje činjenično stanje. Kao da je juče sjeo u fotelju i kao da o svim ovim problemima nije znao ni 2014. godine. Da su imali ideju već bi je sproveli. Oni su pustili da ova preduzeća propadaju da se dugovi nagomilavaju, da dođe do lošeg poslovanja i smanjenja kvaliteta usluge. Moguće je da Opština interveniše iz budžeta. Druge mjere nema. Vidjeli smo danas od predsjednika Opštine da nema viziju, da samo konstatuje činjenično stanje. Nismo vidjeli ni jednu iskru optimizma za radnike. Intervenišite sa sto hiljada eura da se isplate zarade radnicima, a poslije sjedite i pregovarajte o budućnosti preduzeća", rekao je Rovčanin.

Odbornik Demokratske narodne partije (DNP) Vladisalav Bojović optužio je skupštinsku većinu koju predvodi DPS da pokušava da razvlači rješavanje problema u preduzećima do sljedećih izbora.

"Radnici nemaju vremena da čekaju. Ugrožena je njihova egzistencija. Zašto se čekalo ovoliko sa anlizom stanja u preduzećima. Zašto još prije nekoliko mjeseci niste inicirali ovu sjednicu SO", rekao je Bojović.

Milan Lekić odbornik Nove srpske demokratije smatra da uvođenje stečaja u opštinska preduzeća nije rješenje problema već bježanje od njihovog rješavanja.

Smatra da od današnje priče čelnika Opštine nikakve koristi nisu imali zaposleni u loklanim preduzećima.

"Ne može Opština da izbjegne odgovornost. Mi smo obavezni da ovo riješimo i finansijski stanemo iza ovih preduzeća. Rješenja nema bez odvajanja novca iz budžeta Opštine", rekao je Lekić nazivajući neozbiljnim zaključke skupštinske većine.

Lekić je tražio i da se prekine disciplinski postupak protiv petorice radnika Grijanja, koji su na početku grejne sezone odbili da rade tražeći isplatu zaostalih zarada.

Odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić smatra da stanje u preduzećima najbolje govori koliko je sadašnja opštinska vlast brinula o njima.

Na početku sjednice odbornicima su se obratili sindikalni prpovjerenici Unije sobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore Miladin Sekulić i Ratko Pejović, koji su od lokalnih vlasti tražili hitno rješavanje problema u tri opštinska preduzeća.

Bonus video: