"ZAROBLJENA INSTITUCIJA"

Koprivica: ASK služi DPS za verifikaciju bezakonja, Savjet nelegitiman

„Neophodno je da četiri od pet članova Komsije glasaju za utvrđivanje liste kandidata za članove Savjeta ASK-a i da se na taj omogući punopravna procedura koja će rezultirati legalnim ishodom“, rekao je Koprivica
2118 pregleda 4 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2019. 19:10h

Uslovi za izbor članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) moraju biti precizniji i strožiji, sa jasno definisanim ograničenjima ko se ne može baviti tim važnim i odgovornim poslom, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, kazao da je ASK u Crnoj Gori zarobljena institucija koja služi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za verifikaciju bezakonja i sprječavanje svakog vida kontrole finansijskih tokova novca u politici.

„Aktuelni Savjet ASK-a je, kao njen fundamentalni organ, formiran suprotno Zakonu i nema legitimitet“, kazao je Koprivica na zajedničkoj konferenciji Demokrata i Demosa.

Prema njegovim riječima, Komisija za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ASK-a, mora da ima pet članova, dva predstavnika Skupštine, po jednog predstavnika sudskog i tužilačkog Savjeta, kao i jednog prestavnika iz nevladinog sektora (NVO).

„Neophodno je da četiri od pet članova Komsije glasaju za utvrđivanje liste kandidata za članove Savjeta ASK-a i da se na taj omogući punopravna procedura koja će rezultirati legalnim ishodom“, rekao je Koprivica.

U Crnoj Gori, kako je dodao, aktuelni Savjet je nelegalno formiran i nema elementarni legitimitet.

On je rekao da DPS sve radi da bi opstruirao Odbor za izbornu reformu kako bi se spasio od rješenja koje predlaže opozicjja.

„Komisija za izbor Savjeta nije imala pet članova koliko traži Zakon, nego četiri što znači da nije bila formirana po zakonu.“, kazao je Koprivica.

Iz svega navedenog, kako je dodao, proizilaze posledice koje ukazuju da je Savjet nelegalan i da nema legitimitet.

„Iz takve manjkave procedure proistekao je još zavisniji Savjet od prethodnog, i danas u njemu nema ni jednog prepoznatljivog borca protiv korupcije“, rekao je Koprivica.

Kako je kazao, kreirali su 200 zakonskih rješenja i 15 projekata, u cilju obezbjeđivanja fer ambijenta, kako bi crnogorski građani imali priliku da na prvim slobodnim i demokratskim izborima izraze svoju volju.

„Na taj način DPS smo doveli u defanzivan položaj i situaciju u kojoj su prinuđeni da se brane sa opstrukcijom. Zato smo predložili zakon o Vladi da bi smo im pokazali da ne smiju da progovore jer ne mogu da nađu adekvatne odgovore“, zaključio je Koprivica.

Poslanik Demokrata Vladimir Čađenović, rekao je da je u cilju stvaranja minimuma uslova za fer i slobodne izbore potrebno izvršiti korjenitu reformu izbornog i drugog zakonodavsta i da je neophodno intervenisati na zakon o sprečavanju korupcije.

„Ne postojanje povjerenja u rad ASK-a i njenih organa ukazivano je podjednako i od domaćih subjekata i od međunarodnih institucija“, kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, sagledavajući dosadašnji rad ASK-a, smatraju da je potrebno intervenisati u pogledu preciznijih i strožijih uslova za izbor njenih organa, sa jasno definisam ograničenjima ko se ne može baviti tim važnim i odgovornim poslom.

„Dosadašnji rad ASK-a se nije zasnivao na borbi protiv korupcije u odnosu na sprečavanje korupcije na najvišem nivou“, rekao je Čađenović.

On je predstavio njihova rješenja koja propisuju jasne i stroge kriterijume kada su u pitanju uslovi za izbor članova Savjeta.

„U Savjet ASK-a može biti birana osoba koja mora imati osam godina radnog iskustva, od čega najmanje tri u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije, vladavine prava ili zaštite ljudskih prva, i da nije osuđivana za krivična djela“, kazao je Čađenović.

Prema njihovim riječima, trebalo bi značajno izmijeniti postupak izbor članova Savjeta, tako što bi u Komisiji za sprovođenje izbora njenih članova bila po dva predstavnika parlamentarne većine i opozicije i jedan predstavnik nevladinog sektora.

„Propisali smo kriterijume za obezbjeđivanje kredibilnosti predloga od NVO sektora, tako da pravo na predlaganje imaju NVO koje se bave pitanjima iz oblasti korupcije, koje su registrovane više od pet godina i koje su se u to vrijeme bavile borbom protiv korupcije“, rekao je Čađenović.

Ta Komisija, kako je naglasio, sačinjava listu za izbor pet kandidata za izbor članova Savjeta konsenzusom, čime se će se spriječiti mogućnost da vlast izabere članove tog organa po svojoj mjeri.

Čađenović je objasnio da bi prema njihovom rješenju, zamjenik direktora ASK-a imao pravo da pokrene postupak u kojem se odlučuje da li postoji povreda Zakona o sprečavanju korupcije ili zakona koji uređuju finansiranje političkih subjekta i izbornih kampanja.

„Vjerujem da će ta rješanje omogućiti efikasnu borbu protiv korupcije, povećati povjerenje u rad institucije koja se bavi tom oblašću i doprinijeti sprečavanju izbornih zloupotreba“, poručio je Čađenović.

Član Glavnog odbora Demosa, Vuko Vlahović, kazao je da su predlozi u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na pravi način tretiraju one oblasti koje su vladajuće elita godinama zloupotrebljavale u partijske svrhe.

„Tokom poslednje sjednice Odbora bili smo svjedoci opstrukcije od vlasti, koja se služi jeftinim trikovima kako bi spriječila ili odložila demokratske iskorake u oblasti izbornog zakonodavstva i ambijenta“, rekao je Vlahović.

Demos se, kako je istakao, sa slobodnim partnerima i opozicionim građanima bori da izgradi institucionalno uređenju državu u kojoj će pojedincima sklonim korupciji biti onemogućeno da se bave javnim poslovima.

Preporučujemo za Vas