Fajon: Francuski predlog mogao bi usporiti cijeli proces proširenja EU

“Istina je da je od zadnjeg poglavlja veliki razmak, ali jedan od razlog jer da su bili izbori u Evropskoj uniji, da se komisija mijenjala. Crna Gora je do sada napravila najveći pomak”, rekla je Fajon
1159 pregleda 2 komentar(a)
Fajon, Foto: Screenshot/MINA
Fajon, Foto: Screenshot/MINA

Francuski predlog za postepenije pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) mogao bi usporiti cijeli proces proširenja, ocijenila je poslanica u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon, navodeći da nije dobro da se metodologija mijenja kada je zemlja u pregovorima.

Ona je rekla da je EP dao veliku podršku proširenju na Zapadni Balkan i da je novi mađarski komesar ponovio više puta da će napraviti sve kako bi se što brže nastavilo proširenje na region i kako bi Sjeverna Makedonija i Albanija nastavile pregovore.

Fajon je kazala da je sada bitno kako će se cijeli proces proširenja biti nastavljen ocjenjujući da predlog Francuske odnosno njenog predsjednika Emanuela Makrona može usporiti cijeli proces.

“Taj papir je možda samo jedan od različitih ideja ali može usporiti cijeli proces. Nijesam uvjerena da je namjera iskrena, jer se samo jednom spominje evropska perpektiva i dostup do evropskih politika i fondova je ograničen. Ta ponuda Francuske nije najbolja”, rekla je Fajon agenciji MINA.

Ona je najavila da Evropska Komisija i grupa socijaista i demokrata spremaju svoj predlog o modelu proširenja koji će dati bolju dinamiku cijelom procesu.

Prema njenim riječima, nije dovoljno samo otvaranje i zatvaranje programa, jer to ne funkcioniše u svim državama.

“Vidimo da danas proces proširenja ne radi kako bi željeli. Sa jedne starne treba više sigurnog povjerenja a sa druge novi aut off box pristup koji će će biti efikasna”, rekla je Fajon.

Ona je ocijenila da ako bi se metodologija promijenila, ne bi bilo dobro, jer je Evropska unija (EU) izgubila puno kredibiliteta zbog toga.

“Ako će biti neke promjene, onda ona ne smije ići u pravcu da država koje su već napravile što se od njih očekivalo, opet idu korak nazad”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da očekuje burnu raspravu kada se se bude diskutovalo kako dalje, jer proširenje poslednjih godina nije bilo visoko na agendi EU.

“Sada postoji pozitivni momenat, odnosno više se razgovara i ima više dinamike oko proširenja i njega onda treba iskoristiti.Tu je Francuska i druge države koje su skeptične, ali je potrebno taj mentalitet mijenjati uz rezultate sa regiona”, rekla je Fajon.

On je istakla da je, ako se posmatra situacija u drugim država Zapadnog Balkana, Crna Gora je otvarala najviše poglavlja i napravila najveći pomak do sada.

“Istina je da je od zadnjeg poglavlja veliki razmak, ali jedan od razlog jer da su bili izbori u Evropskoj uniji, da se komisija mijenjala. Crna Gora je do sada napravila najveći pomak”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da se nada da će u najskorije vrijeme biti otvoreno i preostalo poglavlje osam i da se ne bi trebalo da se boji rasprave oko različitih papira oko daljeg proširenja.

“Bitno je da država radi sve što se od nje očekuje. Ne samo da su argumenti za nas bolji, bitno je da, zemlja kroz reforme stvara uslove za ekonomsku u političku stabilnu budućnost. Očekujem da će Crna Gora krenuti dalje kao prva na Zapadnom Balkanu ali svaki proces svaka zemlja se mjeri pojedinačno ne u paketu”, rekla je ona.

Fajon je navela da je već danas postoji “benč mark" oko vladavine prava skoro uz svako poglavlje kada se otvara i zatvara”.

“Postoje danas neke zemlje koje imau veliki spepticima oko proširenja I vjerovatno je to rezulat da postoji neka klazula. Nadam se da ćemo sada kada smo u novom mandate svih evropskih institucija sve to smiriti “, kazala je Fajon.

Ona je rekla da su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile uslove za početak pregovora, ali I poručila da države Zapadnog Balkana treba iskreno da rade, ne samo na papiru već je potrebna i implementacija.

“Izazovi su i sa jedne i sa druge stane, ali na kraju moja poruka je da svi želimo Zapadni Balkan u EU. Potrebno je raditi zajedno i sve reforme koje su bitne za Zapadni Balkan, bitne su i za promjenu života na bolje, rekla je Fajon.

Bonus video: