Katnić najavio odluku o "Koverti", URA predlaže: Nezakonito finansiranje partija da bude krivično djelo

Direktor GP URA Zoran Mikić kaže da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) mora da se bavi dubinskom kontrolom izvještaja
3093 pregleda 4 komentar(a)
SDT: Istraga o aferi “Koverta” biće završena za 15 dana, Foto: Vijesti
SDT: Istraga o aferi “Koverta” biće završena za 15 dana, Foto: Vijesti

Građanski pokret URA predlaže da nezakonito finansiranje partija bude krivično djelo, kao i da krivična odgovornost bude propisana za odgovorna lica u partijama koja koriste novac sumnjivog porijekla.

“Novi Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja morao bi da sadrži i norme o kriminalizaciji nezakonitog finansiranja političkih partija i kriminalizaciji nezakonitog upravljanja sredstvima od strane odgovornog lica u partijama uz normiranje kazni zatvora od šest mjeseci do 10 godina u zavisnosti od vrste i težine krivičnog djela”, rekao je “Vijestima” direktor GP URA Zoran Mikić.

Zoran Mikić
Mikić(Foto: GP URA)

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objavilo je juče da će za 15-ak dana biti završena istraga u aferi “Koverta”, gdje je pod istragom za pranje para zvaničnik Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović. “Pošto se predmet nalazi u istrazi, odluka može biti podizanje optužnice ili obustavljanje istrage”, objasnio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče na pres konferenciji.

Do 18. decembra Odbor za reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi da završi sa predlozima izmjene tih propisa, među kojima je i zakon koji tretira zakonitost partijskih finansija.

Mikić kaže da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) mora da se bavi dubinskom kontrolom izvještaja.

“Da sad imamo na snazi krivičnu odgovornost za nezakonito finansiranje partija, sada se ne bi vodila polemika o Rješenjima ASK-a i novčanim kaznama DPS-u, već bi se polemisalo o visini robije za aktere afere „Koverta“ i odgovorna lica u DPS-u”, ocijenio je Mikić.

ASK je nakon devet mjeseci objavila rješenje na osnovu kojeg je DPS prekršajno kažnjen zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata.

Agencija je u februaru objavila da je DPS uplatio u budžet 47.500 eura, a da je rješenje označeno stepenom tajnosti “interno”, jer SDT u tom slučaju vodi postupak.

Vladajuća partija je kažnjena jer nije prijavila donaciju od 47.500 eura koju im je za kampanju u Golubovcima dao dobjegli biznismen Duško Knežević.

Mikić je ocijenio da trenutno imamo paradoksalnu i apsurdnu situaciju da Državna revizorska institucija (DRI) i ASK o istim pravnim situacijama i dilemama daju oprečna tumačenja, odnosno potpuno drugačije tumače iste norme Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”.

“Novim zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja neophodno je, između ostalog, precizirati i jasno definisati: vrijeme trajanja izborne kampanje, pravni status koalicija, precizirati upotrebu sopstvenih sredstava za izbornu kampanju, razgraničiti nadležnosti ASK-a i DRI-a, stvoriti mehanizme za otkrivanje crnih fondova i mehanizme za ograničavanje zloupotrebe javnih resursa u partijske svrhe...”, kazao je Mikić.

Brajović ugledan građanin, do sada nije saslušavan

Upitan da li je predsjednik Skupštine Ivan Brajović saslušan i osumnjičen u slučaju revolving kartica i u kojoj je fazi taj postupak, Katnić je odgovorio da Brajović nije osumnjičen i da ga zbog toga nijesu mogli ni saslušati.

GST je kazao da u tom predmetu nema osumnjičenih, da se ispituju događaji i utvrđuje sa li su oni proizveli društveno opasne posljedice: „Do tada je Brajović ugledan građanin i ja žarko želim da to bude i dalje. Ne bih volio da ne bude, ali ako bude – mi nemamo selekcije“.

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da su članovi iste kriminalne grupe Nebojša Medojević iz DF-a i Slavoljub Stijepović(DPS), on je kazao da on to ne tvrdi.

„Postoje dokazi koji ukazuju do stepena osnovane sumnje da su određene osobe učinile krivično djelo pranje novca putem pomaganja, i to u okviru iste kriminalne organizacije“, rekao je Katnić.

Upitan da li je Stijepović saslušan u drugom predmetu u kojem se pominje zajedno sa Medojevićem, on je odgovorio potvrdno: „U tom predmetu preduzeli smo radnje, saslušali sve osumnjičene, a to znači da smo saslušali i Stijepovića“.

Bonus video: