Male šanse da Odbor završi posao do 18. decembra

Bogdanović je upozorio da u ovom trenutku pred Odborom nema nijednog formalizovanog rješenja Demokratske partije socijalista (DPS)
1655 pregleda 2 komentar(a)
Do sada nisu usvojili nijedan zakon: Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Do sada nisu usvojili nijedan zakon: Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković

Zbog uzajamnog nepovjerenja i opstrukcija, Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva teško će završiti posao prije isteka roka za izborne reforme. Na negativan rezultat Odbora dodatno bi mogla uticati i najava dijela pridruženih članova da će napustiti to parlamentarno tijelo nakon 18. decembra, kada je određen krajnji rok za predlaganje izmjena zakona.

Pridruženi član Odbora iz civilnog sektora Boris Raonić kazao je da će ostati u tom skupštinskom tijelu dok postoji šansa da se reforme završe.

“Zbog veoma loše atmosfere nepovjerenja, teško da Odbor može stići da završi posao u ovih desetak dana, iako su mnoga zakonska rješenja iskristalisana. Zato je u ovoj fazi bitno da Evropska unija (EU) djeluje proaktivnije, da se ne bi došlo u situaciju da ovoliko vrijeme i energija budu uzaludni. Osim toga, ne vidim kako bi izgledao izborni proces ukoliko se ne završi ovaj posao. Građanska alijansa će biti dio odbora dok god ima šanse za ovaj proces i dok možemo sa našim partnerima doprinijeti procesu”, kazao je Raonić.

Pridruženi član Odbora Đorđe Blažić kazao je na sjednici u srijedu da će predstavnici akademske zajednice napustiti odbor nakon 18. decembra i pozvao poslanike da se uozbilje i završe posao za koji su izabrani. I njegov kolega iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica ranije je najavio da neće učestvovati u radu nakon isteka krajnjeg roka za reforme.

Odbor je u srijedu trebalo da razmatra izvještaje radnih pododbora i definiše listu zakonskih izmjena koje je moguće usvojiti. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović tada je najavio i da bi naredne nedjelje trebalo sprovesti konsultacije sa ekspertima OEBS-a, a bilo je planirano da se usvoje i izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji koje je ranije predložila opozicija. Sjednica ipak je odložena zbog Gvozdenovićevog odbijanja da na dnevni red uvrsti zahtjev Demokrata i samostalnog poslanika Neđeljka Rudovića da se formira novi radni odbor i utvrdi rok za kodifikaciju izbornog zakonodavstva u Izborni zakonik. Gvozdenović i predstavnici Demokrata tada su se međusobno optuživali za opstrukciju rada odbora.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da su njeni predstavnici završili kompletan posao na predlaganju rješenja koja treba dovedu do korjenite reforme izbornog i drugog zakonodavstva.

“Do ovog trenutka predali smo preko 200 rješenja na kojima su radili priznati pravnici i stručnjaci. Pripremili smo, između ostalog, nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika, zakona o biračkom spisku, zakona o registru prebivališta i boravišta, zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zakona o teritorijalnoj organizaciji. Zajedno sa Demosom i Rudovićem pripremil smo i predlog zakona o Vladi koji predviđa vladu građanskog jedinstva kao sistemsko rješenje, kao i predlog seta medijskih zakona”, kazao je on “Vijestima”.

Ranije je bilo predviđeno da radni pododbori do 9. decembra dostave predloge Odboru, nakon čega bi se glasalo o izmjenama koje treba dostaviti Skupštini. Odlukom o osnivanju Odbora predviđeno je da se na sjednicama, kojima prisustvuje 11 od 14 članova, o izmjenama zakona odlučuje konsenzusom. Predlog izmjena se može dostaviti Skupštini i kada nema konsenzusa, ali postoji podrška članova Odbora koja garantuje četvoropetinsku većinu na plenumu.

Dok iz Demokratske partije socijalista (DPS) “Vijestima” nisu odgovorili na pitanje da li Odbor može završiti posao u roku, član Odbora iz Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da postoji šansa da se reforme završe.

“Vjerujem da možemo završiti posao. Ukoliko smo svi iskreni u namjeri da unaprijedimo izborni ambijent u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preporukama OEBS/ODIHR-a”, kazao je Mugoša “Vijestima”.

Bogdanović: DPS sprema opstrukciju identitetskim pitanjima

Bogdanović je upozorio da u ovom trenutku pred Odborom nema nijednog formalizovanog rješenja Demokratske partije socijalista (DPS).

“DPS čeka da opozicija preda kompletna rješenja kako bi ih prepisali i predstavili kao svoja, na isti način kako su to uradili i sa mojim amandmanima. Posao se lako može završiti do predviđenog roka, jer je opozicija svoje obaveze u potpunosti završila. Sada tražimo da vidimo šta su to zahtjevi i prohtjevi DPS-a. Ako imaju predloge neka ih dostave, a ja odgovorno tvrdim da ih nemaju. Slijedi opstrukcija u režiji DPS-a i uvođenje u igru onih sa kojima mogu da trguju. Sada ćemo imati na djelu stavljanja u proceduru raznih zakona o identitetskim pitanjima, pa njihovog povlačenja, sve dok neko ne izda”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: