DPS opoziciji: Dodjela jednokratne pomoći je transparentna

Iz DPS-a smatraju da izjave odbornika opozicije pokazuju da se radi „ili o neznanju ili licemjerstvu“
136 pregleda 1 komentar(a)
Sekretarijat za socijalno staranje, Foto: Luka Zeković
Sekretarijat za socijalno staranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2018. 15:11h

Postupak dodjela jednokratne novčane pomoći je transparentan, poručuju iz Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada.

Odbornici DPS-a su reagovali na jučerašnji tekst objavljen u „Vijestima“, „Pomoć služi za političku trgovinu“, u kojem su odbornici opozicije u gradskoj Skupštini ocijenili da dodjela socijalne pomoći u Glavnom gradu predstavlja ogroman prostor za političke manipulacije vladajuće elite.

Iz DPS-a smatraju da izjave odbornika opozicije pokazuju da se radi „ili o neznanju ili licemjerstvu“. Naglašavaju da je postupak dodjele novčane pomoći apsolutno transparentan, što, navode, dobro znaju svi građani koji su se obraćali za ovu vrstu pomoći.

„Odbornica Sonja Radunović bi morala da zna da pravo na jednokratnu novčanu pomoć, preko Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, građani ostvaruju u skladu sa Skupštinskom Odlukom o pravima iz socijalne i dječje zaštite... kao i uputstvom za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć kojeg je donio navedeni nadležni organ lokalne uprave“, saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da je za raspodjelu novca iz budžetske rezereve nadležna Komisija za raspodjelu dijela sredstava tekuće budžetske rezerve.

Činjenicu da ne postoje podaci o tome kome je novac dodijeljen pravdaju Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, prema kojem Glavni grad ne smije davati podatke o tome ko je korisnik jednokratne materijalne pomoći.

“Dakle, Zakon eksplicitno nalaže da se ti podaci ne smiju objavljivati kao dio zaštite podataka o ličnosti. U skladu sa navedenim, nadležni Sekretarijat je morao čak i da izradi posebni program koji, prilikom izrade analitičkih kartica, izostavlja lične podatke lica, kako bi ispunio uslov propisan pomenutim Zakonom”, ističu iz DPS-a.

Odbornike u lokalnom parlamentu, podsjećaju da su u 2018. godini značajno manja izdvajanja iz budžeta za jednokratne pomoći nego prethodne godine. Za te namjene 2017. godine bilo je opredijeljeno 270 hiljada eura, odnosno 12,5 odsto više novca nego 2018. kada je za ovu namjenu izdvojeno 240 hiljada eura.

„Ono što je još zanimljivije je činjenica da, iako je gradski budžet u tekućoj godini povećan u odnosu na prethodnu za nešto oko 3,5 miliona eura ili 6 odsto, izdvajanja za jednokratne pomoći su smanjena za 30 hiljada eura u odnosu na 2017. Gledajući procentualno, ona sada iznose 0,4 odsto ukupnog budžeta, odnosno 0,7 odsto tekuće budžetske potrošnje u odnosu na prošlu godinu kada su iznosila 0,5 odsto ukupnog budžeta, odnosno 0,85 odsto tekuće budžetske potrošnje“, saopšteno je iz DPS-a.

Zaključuju da opozicionari pokušavaju da pronađu nepostojeće nepravilnosti, te da se pri tome poigravaju sa osjećanjima i potrebama najranjivijih kategorija stanovništva.

Bonus video: