TOKOM POSJETE EKSPERATA OCIJENJENO:

"Predložena rješenja iz Nacrta zakona uglavnom usklađena sa preporukama OEBS/ODIHR"

Eksperti su sa predsjednikom Odbora za izborne reforme Branimirom Gvozdenovićem razgovarali o dosadašnjem učinku rada, ali i budućim koracima u pogledu reforme i realizaciji zadatih ciljeva tog skupštinskog tijela
845 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Predložena rješenja iz Nacrta zakona o izboru poslanika i odbornika uglavnom su tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, ocijenjeno je tokom posjete eksperata ODIHR-a u okviru reforme izbornog zakonodavstva.

U okviru posjete ODIHR-a Skupštini održan je sastanak sa članovima radnog odbora 1 Odbora za izborne reforme, na kojem je razgovarano o Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika, sa aspekta realizacije preporuka OEBS/ODIHR-a povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih prošle godine.

„Ocijenjeno je da su predložena rješenja uglavnom tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije, ali da implementacija tih predloga zavisi od dogovora učesnika u tom procesu“, navodi se u saopštenju.

Eksperti su sa predsjednikom Odbora za izborne reforme Branimirom Gvozdenovićem razgovarali o dosadašnjem učinku rada, ali i budućim koracima u pogledu reforme i realizaciji zadatih ciljeva tog skupštinskog tijela.

Kako su rekli iz Skupštine, razgovarano je i o praktičnim rješenjima i usklađenosti izbornog zakona sa ostalim zakonima.

"Dvodnevnu posjetu obilježio je konstruktivan dijalog članova radnog odbora 1 sa ekspertima, predstavljen je rad i analizirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva, kroz detaljni pregled predloženih rješenja iz Nacrta zakona i razjašnjavanje određenih dilema, posebno u odnosu na organe za sprovođenje izbora", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim pitanjima, kao što su način izbora članova izbornih komisija, verifiikacija potpisa podrške potrebnih za registraciju izbornih lista i rješavanje pitanja pristupa biračkim mjestima licima s invaliditetom.

Navodi se da su predstavljeni primjeri dobre prakse i usklađenost predloga sa međunarodnim standardima, u cilju izrade kvalitetnih zakonskih rješenja, koji će rezultirati adekvatnom primjenom u praksi.

U ime Radnog odbora 1 sastanku su prisustvovali koordinatorka Marta Šćepanović, kao i poslanici Jovanka Laličić, Boris Mugoša i Neđeljko Rudović.

Preporučujemo za Vas