Pregovore sa EU da ne vodi vojnik partije

U opoziciji i NVO smatraju da pri izboru glavnog pregovarača sa Evropskom unijom treba konsultovati i civilni sektor
83 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me
Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.03.2018. 07:34h

Proces evropskih integracija obuhvata cjelokupno društvo i novi glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU) ne smije biti partijski vojnik, a pri njegovom izboru treba konsultovati civilni sektor.

To su za “Vijesti” kazali član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović i direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Crna Gora trenutno nema glavnog pregovarača sa EU nakon što je Aleksandar Andrija Pejović podnio ostavku na tu i funkcije ministra evropskih poslova i ambasadora pri EU, nakon što je Agencija sa sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je kršio Ustav spajanjem funkcija.

Marović smatra da bi Vlada prvo trebalo da izmijeni spornu Odluku o pregovaračkoj strukturi kojom je Pejoviću omogućeno da spoji tri funkcije, pa onda da imenuje novog glavnog pregovarača sa EU.

“Ne treba posebno naglašavati da ova odluka treba da bude donesena u kratkom roku”, tvrdi Marović. Istučući da je na Vladi odgovornost za hitno imenovanje glavnog pregovarača i kadrovsko rješenje, ona smatra da su poželjne konsultacije sa civilnim sektorom.

“Civilni sektor prati i doprinosi procesu evropske integracije Crne Gore od samog početka, kroz učešće u pregovaračkim radnim grupama, ali i u drugim radnim grupama za izmjene zakonodavstva i praćenje strateških dokumenata, kao i uopšte u procesu kreiranja javnih politika, civilni sektor je upoznat sa kadrovskim potencijalima i problemima u koordinaciji i komunikaciji između nadležnih organa”, navodi ona.

Marović tvrdi bi to bio logičan korak jer se od Crne Gore iz EU traži konstruktivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama. Ona podsjeća da Brisel traži i uključivanje NVO u proces donošenja odluka.

I Vujović ističe da treba konsultovati civilni sektor, navodeći da glavni pregovarač sa EU mora biti osoba sa integritetom koja svojim primjerom, i svim što je do sada radila, može biti posmatrana kao iskreni zastupnik evropskih vrijednosti.

“Glavni pregovarač nikako ne smije da bude partijski vojnik, jer je proces EU integracija proces cjelokupnog društva”, kazao je Vujović, navodeći da vlast ima pojačanu potrebu da kontroliše sve društvene procese.

“Ne bih bio iznenađen da iz takvog stanja bude donesena i ovakva kadrovska odluka. Nadam se samo da ovo mjesto neće biti predmet trgovine i partijskih kvota ali sa ovakvom vlasću i to je moguće. Time bi proces kompromitacije EU integracija bio samo nastavljen”, istakao je Vujović.

Bonus video: