ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

Porastao rejting DPS-a, najviše se vjeruje SPC i obrazovnom sistemu

Najveću prosječnu ocjenu 2.52 ima Milo Đukanović, a zatim je sa 2. 22 Duško Marković, a potom slijede Damir Šehović i Aleksa Bečić
17502 pregleda 96 komentar(a)
Ognjen Marković i Milena Bešić, CEDEM, Foto: Željka Vučinić
Ognjen Marković i Milena Bešić, CEDEM, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 13.12.2019. 13:57h

Rejting Demokratske partije socijalista je porastao i prema najnovijem istraživanju CEDEMA iznosi 37 odsto.

Prilikom predstavljanja drugog godišnjeg istraživanja "Političko javno mnjenje Crne Gore", saopšteno je da potom slijede Demokrate sa 15 odsto, DF sa 13,2 odsto, SNP sa 5,8 odsto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić je kazala da je u odnosu na prethodno istražavanje pozicija DPS sa 34 došla na 37 odsto.

"Bez obzira na blagi rast od prošlog istraživanja u julu, DPS bilježi rast, ali nije se vratio na poziciju koju je imao u decembru 2018. kad je bilo 41,5. odsto", rekla je Bešić.

Zabilježen je kako je istakla, blagi rast kad je u pitanju SDP, a kod SD -a blagi pad, kao i kod DF-a.

Bošnjačka stranka ima 4, 9 odsto, Socijaldemokrate -4, 8, Socijaldemokrataska partija (SDP) -4, 1, a potom slijede URA -3,7 odsto.

Prema ovim mjerenjima ispod cenzusa su DEMOS sa -2,6, Prava Crna Gora -2,2, Albanska alternativa -1,6, Crnogorska-1, 3 i Ujedinjena Crna Gora -1,2 i Demokratska unija Albanaca 1 odsto.

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem misli 46,2 odsto građana.

Bešić je kazala da je istraživanje pokazalo da građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i SPC.

Kad je riječ o političarima ocjene su, kako je kazala, veoma niske.

Najveću prosječnu ocjenu 2.52 ima Milo Đukanović, a zatim je sa 2. 22 Duško Marković, a potom slijede Damir Šehović i Aleksa Bečić.

Nakon Bečića slijedi Ivan Brajović, Dritan Abazović, Miodrag Lekić, Vladimir Joković, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Goran Danilović, Draginja Vuksanović, Marko Milačić, Predrag Bulatović, Raško Konjević, Rafet Husović, Vladimir Pavićević i Andrija Popović.

Bešić je kazala da generalno popularnost političara kod naših građana opada, bez obzira što je razlika između pozicija političara u istraživanju minorna.

Od ministarstava najbolje ocijenjeno je Ministarstvo sporta.

Bešić je kazala da je veći broj građana koji generalno nijesu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji jesu, navodeći da su podaci približno isti rezultatima iz julskog istraživanja.

Da su veoma zadovoljni radom Vlade izjasnilo se 10, 8 odsto građana, da su uglavnom zadovoljni - 18, 9, dok je uglavnom nezadovoljno 18, 4 , veoma nezadovoljno- 31.4 odsto građana, dok 20 odsto nije imalo stav po tom pitanju.

Programski koordinator CEDEM Ognjen Marković je kazao da je istraživanje koje je obuhvatilo 1.009 ispitanika rađeno od 1. do 9. decembra.