Darmanović: Crna Gora kao članica NATO predvodnik u procesu evropske integracije

Darmanović je pohvalio rezultate albanskog predsjedavanja Poveljom i rekao da je uvjeren da će i Bosna i Hercegovina (BiH) tokom predsjedavanja 2020. godine jačati napore na profilisanju A5 kao platforme za regionalnu bezbjednosnu saradnju i promociju evroatlantskih vrijednosti
598 pregleda 5 komentar(a)
Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore

Regionalna saradnja najbolji je način da se postigne integracija u evropske i evroatlantske strukture, ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je na sastanku sa ministrima vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5) u Tirani, kazao da je Crna Gora kao članica NATO i predvodnik u procesu evropske integracije posvećena zajedničkim ciljevima i nastavlja da bude promoter A5.

Darmanović je pohvalio rezultate albanskog predsjedavanja Poveljom i rekao da je uvjeren da će i Bosna i Hercegovina (BiH) tokom predsjedavanja 2020. godine jačati napore na profilisanju A5 kao platforme za regionalnu bezbjednosnu saradnju i promociju evroatlantskih vrijednosti.

Prema njegovim riječima, članstvo Sjeverne Makedonije u Alijansi doprinijeće jačanju saradnje i bezbjednosti regiona, a značajno je i usvajanja Programa reformi BiH.

Dramanović je istakao važnost podrške Evropskoj uniji (EU) i NATO i pohvalio posvećenost Sjedinjenih Američkih Država regionu u kontekstu globalnih izazova sa kojima se i region suočava.

Tokom sastanka usvojena je Zajednička izjava u kojoj je potvrđena posvećenost regionalnoj saradnji i promociji politike otvorenih vrata u cilju integracije regiona u EU i NATO.

„Sastanku su, osim šefa crnogorske diplomatije, prisustvovali ministri i predstavnici država članica A5 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i SAD, kao i zemalja posmatrača - Kosova, Slovenije i Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: