Papa stiže dogodine, Sveta stolica za civilizacijska rješenja

Premijer Marković i državni sekretar Parolin su se navodno saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovijesti treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje
2568 pregleda 15 komentar(a)
Pohvalio politike Vlade u raznim oblastima: Marković i Papa Franjo, Foto: Vlada
Pohvalio politike Vlade u raznim oblastima: Marković i Papa Franjo, Foto: Vlada

Crna Gora će sljedeće godine ugostiti poglavara Katoličke crkve papu Franja i ima podršku Svete stolice da donese zakon kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

To je juče saopšteno iz Vlade nakon sastanka premijera Duška Markovića sa papom Franjom i državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

“Sveta stolica se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica”, saopštili su iz Vlade da je kazao Parolin.

Marković i Parolin su se, kako je saopšteno iz Vlade, tokom razmjene mišljenja o donošenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje.

Premijer je kazao da Crna Gora slijedi sve ono što su univerzalna opredjeljenja čovječanstva:

“U tom kontekstu, nakon obnove nezavisnosti, zakon koji donosimo je jedan od najzahtjevnijih akata nakon Ustava, koji je dobio pozitivne ocjene na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, uz samo jedan glas protiv”.

Saopšteno je i da je papa Franjo “pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a koje se tiču ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa”.

“Sveti otac je potvrdio dolazak u Crnu Goru iduće godine. Posjeta poglavara Katoličke crkve našoj zemlji imaće istorijski značaj”, poručeno je iz Vlade.

Vaticannews je objavio da bi papa morao prvo da posjeti Srbiju, za šta je potrebna i saglasnost SPC.

Vladin predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti na dnevnom je redu sjednice Skupštine koja počinje 24. decembra, a sem Mitropolije crnogorsko-primorske, njemu se protivi i dio opozicije. Njime je, između ostalog, propisano da će vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili državni prije 1918. biti vraćeni - ako prethodno nijesu postali svojina neke vjerske zajednice na odgovarajući način.

Predstavnici Mitropolije insistiraju da Vlada povuče Predlog zakona o vjeroispovijesti jer se njime oduzima imovina te vjerske zajednice.

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i Katolične crkve, nijesu se oglašavali povodom osporavanog propisa...

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je ranije juče da zahtijevaju da se crkvi i drugim vjerskim zajednicama vrati ono što je opljačkano nakon 1945. godine, pa da se nakon toga donese “normalan i evropski zakon u odnosu na crkvu i ostale vjerske zajednice”.

Amfilohije je na konferenciji za medije povodom Crkveno-narodnog sabora u Nikšiću, zakazanog za 21. decembar, poručio da crkvenu imovinu neće braniti protestima, nego zakonskim putem.

“Svi ti hramovi pripadaju Crnoj Gori i niko ih neće nositi iz Crne Gore”.

Amfilohije je ocijenio da je neshvatljivo u savremenoj Evopi da bi sekularna država htjela imovinu i hramove crkve koji su građeni do 1918:

“Sekularna država bi što se tiče imovine htjela da se ponaša prema crkvi na način na koji se ni država kralja Nikole nije ponašala. Kralj Nikola i Zakonik koji je važio u njegov vrijeme su razlikovali imovinu vladarske porodice, crkvenu i državnu imovinu. To je sve bilo do 1918. godine”.

On je poručio da bi Crna Gora danas, koja stremi Evropi i njenim vrijednostima, morala da izvrši restituciju onoga što je crkvi i vjerskim zajednicama oduzeo komunistički sistem, jer je to u to vrijeme oduzeto radi naroda.

Državni sekretar Svete stolice je dao punu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, ocijenivši da je to važno za njegov prosperitet i bezbjednost, i najavio otvaranje rezidentnog predstavništva Svete stolice u Podgorici, u rangu nuncijature", saopšteno je iz Vlade.

Amfilohije je istakao da su zabrinuti što Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

“Po ovom Zakonu (o slobodi vjeroispovijesti) je bezakonito da ne naziva crkvu crkvom... Ovo je crkva a ne vjerska zajednica... Ne možeš da mi uzimaš ime pa da onda raspravljaš o nekoj vjerskoj zajednici. Prvo što tražimo je da se vrati ime u tom zakonu... A potom da se crkvi i svim vjerskim zajednicama vrati ono što je oduzeto nakon 1945. godine kako bi se donio zdrav zakon”.

Odgovarajući na pitanje da li će učestvovati eventualno u dokazivanju imovine, Amfilohije je odgovorio da će SPC učestvovati u postupcima dokazivanja na sudu.

“Ovo je sekularna država. Tražimo da se vrati oduzeto pa neka crkva pokloni ono što želi, a ne da vlast privatizuje ono što nije njeno... Sad treba da neko štiti kulturna dobra od onih koja su ta dobra stvorili”.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da je namjera Zakona o slobodi vjeroispovijesti zlokobna, da se još jednom opljačka crkvena imovina.

“Ne samo da se opljačka crkvena imovina, već je ponovo udar na vjeru i na pravoslavlje da se naša vjera ponizi. Podržavamo što je Crna Gora sklopila ugovore koji su rezultat dijaloga sa ostalim vjerskim zajednicama, ali ne možemo podržavati da budemo diskriminisani u svojoj državi”.

Joanikije je poručio da neće odustati od odbrane crkvene imovine i pozvao na dijalog.

“Pozivamo na dijalog. Mi se kao crkva sabiramo da se osnažimo. Mi se ne borimo protiv vlasti već protiv bezakonja”.

Amfilohije: Nije prvi put da mošti Sv. Vasilija iznosimo iz manastira

Govoreći o crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, Amfilohije je kazao da je Rusija preko Milana Roćena, kad je bio ambasador, tražila ruku Svetog Jovana i ona je prošla kroz cijelu Rusiju.

On je rekao da svake godine prenose mošti Svetog Simeona Dajbabskog, navodeći da je to prirodno da se uradi i sa moštima Vasilija Ostroškog, koje su već iznošene iz Ostroga.

“Znači, ne bi bio prvi put. Prirodna je stvar da mošti narod posjećuje, ali i da te iste mošti sabiraju narod. Pod Ostrogom se sabiraju svi narodi, toliko katolika, muslimana dolazi”.

On je rekao da je Sveti Vasilije svetac i da je svako pozvan na sabor, “pa čak i oni koji se ljute na njega i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija”.

Knežević zove na protest

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević ocijenio je da je obaveza svih da se masovno okupe 26. decembra ispred Skupštine Crne Gore, ukoliko režim ne povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Glavni odbor DNP-a jednoglasno je zaključio da ta stranka i Demokratski front snažno podržavaju aktivnosti Mitropolije i SPC u Crnoj Gori u odbrani i očuvanju osmovjekovnog duhovnog nasljeđa, na kojem je, kako su kazali, nastala istinska Crna Gora.

Poslanik Demokratske Crne Gore Đženan Kolić kazao je da ta partija pozdravlja poruku iz Vatikana da “nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što veće moguće saglasje”. On je pozvao DPS “da hitno povuče Predlog zakona... koji svađa katolike, pravoslavce i muslimane”.

“Zakon mora biti usaglašen sa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori i da samo takav zakon može biti garant stabilnosti države”.

Bonus video: