Marković posjetio Istorijski arhiv Vatikana: Saradnja za novi kvalitet razumijevanja istorije Crne Gore

Marković je pored ostalog, vidio jedan od dva originalna dokumenta Konkordata Crne Gore i Svete Stolice potpisanog 1886. godine kao i svu prateću dokumentaciju koja je prethodila zaključivanju ovog veoma važnog sporazuma
2291 pregleda 21 komentar(a)
Marković tokom posjete Arhivu, Foto: Bojana Čupić
Marković tokom posjete Arhivu, Foto: Bojana Čupić
Ažurirano: 15.12.2019. 16:21h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, juče je tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, posjetio Istorijski arhiv Vatikana.

Kako je saopšteno iz Vlade tom prilikom je kao gost direktora Johana Iksa imao priliku da se upozna sa vrijednom arhivskom građom o odnosima Crne Gore i Svete Stolice.

Marković je pored ostalog, vidio jedan od dva originalna dokumenta Konkordata Crne Gore i Svete Stolice potpisanog 1886. godine kao i svu prateću dokumentaciju koja je prethodila zaključivanju ovog veoma važnog sporazuma.

"Želim da zahvalim Vama lično i Svetoj Stolici na spremnosti da vatikanska arhivska građa bude na raspolaganju crnogorskim istoričarima i na taj način doprinese kvalitetnijem istraživanju naše bogate istorije", kazao je premijer Marković.

Takođe, posebno važnim, ocijenjen je rad na stvaranju edicije Monumenta Vaticana Montenegrina, na kojoj radi crnogorsko Ministarstvo kulture sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

Edicija će, kako se navodi, biti izdata u februaru naredne godine, a biće prezentovana i u Crnoj Gori i u Vatikanu.

Bonus video: