Opozicija: Socijalna pomoć služi za političku trgovinu

Rakčević je godinama bezuspješno pokušavao da dobije analitičke kartice gradskih preduzeća, sekretarijata i službi...
124 pregleda 1 komentar(a)
novac, 50 eura, Foto: Shutterstock.com
novac, 50 eura, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.03.2018. 16:51h

Dodjela socijalne pomoći u Glavnom gradu predstavlja ogroman prostor za političke manipulacije vladajućih elita, kupovine glasova i različite vrste ucjenjivanja i druge zloupotrebe, ocijenili su odbornici opozicije u gradskoj Skupštini.

Glavni grad je za nepuna dva mjeseca tekuće godine isplatio 40.480 eura za jednokratne socijalne pomoći. Budžetom Podgorice za tekuću godinu je za tu namjenu predviđeno 270.000 eura.

Odbornica Demokrata, Sonja Radunović, ocijenila je da može doći do zloupoteba, s obzirom da je poznato da je gradonačelnik Slavoljub Stijepović darežljiv kad su u pitanju finansijske pomoći.

"Možda je opet neka od pomoći dodijeljena nekom od visokih funkcionera, koji su sve samo ne egzistencijalno ugroženi”, kazala je Radunović.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik podgoričkog odbora GP URA, Luka Rakčević, ocijenio je da se na teritoriji Podgorice svake godine, iz različitih izvora isplati skoro 1,5 miliona eura za jednokratna socijalna davanja i troškove javne kuhinje, “što dovoljno govori o socijalnoj demografiji stanovnika našeg grada”.

"To ujedno predstavlja i ogroman prostor za političke manipulacije vladajućih elita, kupovine glsova i različite vrste ucjenjivanja, zbog čega je posebno važno insistirati na transparentnom finansijskom poslovanju svih lokalnih i državnih budžetskih jedinica”, istakao je Rakčević.

Rakčević je godinama pokušavao da dobije analitičke kartice svih podgoričkih preduzeća, sekretarijata i službi, ali mu ni nakon 600 dopisa i urgencija one nisu dostavljene. On ukazuje da se jedan dio socijalnih davanja isplaćuje iz lokalnih izvora "kroz gradska preduzeća, službe i nadležni Sekretarijat, dok drugi dio pokrivaju lokalni centri za socijalni rad i brojne budžetske jedinice, sa državnog nivoa“.

"I pored socijalnih davanja, postoji čitav niz nedefinisanih rashoda, u budžetima klasifikovanih kao „nematerijalni troškovi“ ili „ostali troškovi“, na koje se svake godine misteriozno i opskurno troše milioni eura. Kako ukupni godišnji rashodi gradskih preduzeća i javnih ustanova iznose i do 50 miliona eura, pored drugih velikih sredstava gradskog budžeta, u tim analitičkim karticama bi bez sumnje bilo materijala za pravosudne organe“, ukazao je Rakčević.

Radunović je kazala da su 484 osobe, u periodu od 20. januara do 18. februara, primile neki vid socijalne pomoći od Glavnog grada.

Iz nepotpunog prikaza analitičkih kartica, građani, kako je ocijenila Radunović, ne mogu ni pretpostaviti na koji način, kome, i da li je novac otišao u prave ruke.

"To ni mi kao odbornici nikad nismo dobili na uvid i podjednako smo zabrinuti zbog ovakve prakse tajnovitosti informacija o značajnoj budžetskoj potrošnji tekuće rezerve”, istakla je Radunović.

Ona je istakla da sve dok se podaci o korišćenju aktivne budžetske rezerve označavaju kao tajni i trošenje novca iz te stavke ne bude transparentno, imaju pravo da sumnjaju da se ta sredstva nezakonito i nenamjenski troše.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve je, kako je ocijenila, strogo namjenski i koristi se samo za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke.

Rakčević je kazao da „samo one lokalne uprave koje posluju na principima korupcije, ulažu ovoliko napora da sakriju svoje finansijske iskaze i zamagle tokove novca“.

"Transparentne i normalne uprave bi, na mjesečnom nivou, na svojim web prezentacijama objavljivale analitičke kartice o svim isplatama i prihodima, sve podatke o javnim nabavkama, putnim nalozima, sponzorstvima i socijalnim davanjima, ali i izvještaje o radu, zapisnike sa sjednica upravljačkih organa i druge podatke. Međutim, iz određenih razloga, čak ni odbornici Skupštine koja je osnivač tih službi...ne mogu imati uvid u način njihovog poslovanja“, zaključio je Rakčević.

On je ukazao da detaljni izvodi koji pokazuju na koji način se troši novac svih građana Podgorice nisu osjetljivi ili zakonom zašitićeni podaci, koji bi mogli ugroziti bilo koga „sem one koji su debelo zagazili u korupcionaške vode, pa svim silama pokušavaju prikriti tragove sopstvenih nedjela“.

Radunović: Ko i na osnovu kojih kriterijuma odlučuje o pomoći

Radunović je istakla da nije poznato ko u Glavnom gradu odlučuje o jednokratnim novčanim pomoćima iz tekuće budžetske rezerve i na osnovu kojih kriterijuma. Demokrate, kako je kazala, nikada nijesu dobile odgovor na pitanje da li je gradonačelnik formirao Komisiju na o pštinskom nivou ili sam odlučuje o raspodjeli sredstava.

"Da li su zahtjevi pripadnika vladajuće stranke povoljnije tretirani od drugih lica? Da li je jedan od kriterijuma stranačka pripadnost? Postoji li politička diskriminacija?”, kazala je Radunović.

Bonus video: