Orav ne prihvata da je reforma propala

Delegacija smatra da nije dobro što Vlada nema saglasnost svih vjerskih zajednica i javnosti jer se radi o propisu koji se tiče ljudskih sloboda. Sporan im je i trenutak dostavljanja zakona parlamentu
5653 pregleda 12 komentar(a)
Nema garancija da bi izborno zakonodavstvo bilo usvojeno: Orav i Marković sa Veselinom Vukotićem (Arhiva Vijesti), Foto: Boris Pejović
Nema garancija da bi izborno zakonodavstvo bilo usvojeno: Orav i Marković sa Veselinom Vukotićem (Arhiva Vijesti), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2019. 07:30h

U prevazilaženju pat pozicije u vezi sa reformom izbornog zakonodavstva i opiranju dijela opozicionih poslanika vladinom Predlogu zakona o vjerskim zajednicama pokušava da pomogne i šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav, ali za sada nema nagovještaja da će u tome uspjeti, saznaju “Vijesti”.

DPS ranije je najavila da će brzo zauzeti stav o funkcionisanju Odbora za reformu izbornih i drugih zakona, ali se do sada nijesu izjasnili. U međuvremenu, predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) zakazao je za sjutra, posljednjeg dana rada tog tijela, sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlozima radnih tijela.

Premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković potvrdio je juče da su iz Delegacije EU i nekih ambasada pitali zbog čega baš u ovom trenutku stavlja u skupštinsku proceduru Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, smatrajući da to ne doprinosi dijalogu vlasti i opozicije unutar Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

„Pitao sam ih zašto bi to uradili. Da li to znači kvalitet u Odboru, da li to znači kvalitet izbornog zakonodsvstva i može li se uopšte to zakonodavstvo dostaviti parlamentu do kraja decembra i o njemu odlučivati? Nema tih garancija,“ kazao je Marković u Tivtu odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je bilo sugestija Delegacije da se zastane sa donošenjem zakona.

Orav je prethodnih dana razgovarao sa dijelom članova Odbora iz opozicije i tom prilikom u diplomatskim rukavicama izrazio nezadoljstvo što Vlada nema saglasnost svih vjerskih zajednica i javnosti jer se radi o propisu koji se tiče ljudskih sloboda, ali i tajmingom dostavljanja parlamentu. Članove Odbora konsultovala je i Ambasada SAD, saznaju “Vijesti”.

Iz Odbora su prošle sedmice istupili predstavnici Demokrata i oni neće sjutra doći na sjednicu odbora, rekli su juče nezvanično. Raško Konjević (SDP) i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović odlučiće da li će se pojaviti. “DPS je rekao da odbor više ne postoji pa nas čudi da je sastanak zakazan,” kaže Konjević za “Vijesti”.

Duško Marković je kazao da je predstavnicima EU poručio i da je zakon po programu rada Vlade, bio predviđen za drugi kvartal ove godine, da se na njemu radi već duže i ponovio da primjedbe na njega ima samo SPC.

Iz Vatikana su ranije, ali i prije tri dana, tokom posjete premijera izrazili očekivanje da zakon bude usvojen uz saglasje.

Kredibilitet EU narušen, očekuje se reakcija

Daliborka Pejović (DPS) kazala je za “Vijesti” da se “raduje svakom dogovoru i kompromisu, šta god bio kolateral svega toga jer su izbori ipak najvažniji za narednu godinu”.

Dragan Krapović (Demokrate) kaže da je Orav konstantno uključen u proces. “Vodimo dominantno komunikaciju sa EK u Crnoj Gori kroz neko zajedničko djelovanje sa njima kao našim partnerima. Ponavljamo naš poziv da se zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče, da se otvori ozbiljan dijalog sa sve tri tradiocionalne vjerske zajednice i konfesije i da se dođe do rješenja”, kazao je Krapović “Vijestima”.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je predlog zakona o vjeroisposvijesti “šamar demokratskoj javnosti i međunarodnim faktorima koji su involvirani, prije svega EU”.

“Sad je na EU da nađe način odgovora, ona nikad ne otvara to na način da arbitrira, direktno se miješa, ali ovoga puta se radi o kredibiltetu EU tako da me ne bi iznenadilo da saopšte svoj stav”, rekao je Lekić “Vijestima”.

Bonus video: