"NE TREBA ZATVARATI VRATA DIJALOGU"

BS: Trenutni Zakon o slobodi vjeroispovjesti je anahron, nećemo podržati Zakon o partnerstvu osoba istog pola

"U temelju našeg programa je zaštita tradicionalne porodice i nama je to mnogo važno. Mi nemamo ništa protiv da drugi politički subjekti podrže taj Zakon”, naveo je Mustafić
9049 pregleda 14 komentar(a)
Mustafić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Mustafić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Bošnjačka stranka (BS) neće podržati inovirani Predlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, rekao je politički direktor Suljo Mustafić i naglasio da je u temelju programa te partije zaštita tradicionalne porodice.

On je, u intervju Radiju Crne Gore, kazao da nema te agende, koja može učiniti da derogira njihove temeljne programske principe.

"U temelju našeg programa je zaštita tradicionalne porodice i nama je to mnogo važno. Mi nemamo ništa protiv da drugi politički subjekti podrže taj Zakon”, naveo je Mustafić.

On smatra da eventualno neusvajanje tog zakona ne može ugroziti evropski put Crne Gore.

“Postoji niz zemalja EU, koje nemaju takav zakon. Ne vjerujemo da to može biti kočnica na putu ka članstvu”, kazao je Mustafić, prenosi portal RTCG.

Komentarišući predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, Mustafić je kazao da je važeći zakon u toj oblasti anahron i zastario, pa je Crnoj Gori neophodan moderan Zakon, usaglašen sa evropskim standardima.

“Treba da se otvori rasprava u Parlamentu o ovom Zakonu, da se kroz jedan širi dijalog i sa vjerskim zajednicama i sa političkim subjektima zakon unaprijedi i ukoliko postoje spornosti, da se djeluje amandmanski. Ne treba zatvarati vrata dijalogu, niti nešto apriori odbacivati”, kazao je Mustafić.

Upitan da prokomentariše poziv jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da poslanici rimokatoličke i islamske vjeroispovjesti ne učestvuju u debati i glasanju o ovom predlogu, Mustafić je istakao da se taj zakon tiče svih u Crnoj Gori.

"To je politička poruka. Ništa novo i ništa iznenađujuće sa te adrese, ali nas neće obeshrabriti ni u jednom smislu. I kada se raspravljalo o pitanjima koja se tiču manjinskih naroda, svi poslanici su učestvovali u raspravi. Crna Gora je građanska država”, zaključio je Mustafić.

Mustafić je, u vezi blokade rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kazao da vjeruje da će doći do dogovora.

"Mi smo optimisti. Ponovo ćemo dati konstruktivan doprinos, koliko je do nas, da opet počne dijalog, to je jedini put i nema alternativu”, naveo je Mustafić.

On je naglasio da ne treba robovati rokovima, niti stereotipu da se izborni zakoni ne mijenjaju u izbornoj godini.

"Mnogo važnije od rokova je obezbjeđivanje dobre atmosfere, smanjivanje tenzija u društvu i poboljšanje uslova za izbore, koje niko neće dovoditi u pitanje, već će političari nakon njih jedni drugima pružiti ruku”, rekao je Mustafić.

On je kazao da u BS nijesu u potpunosti zadovoljni zastupljenošću Bošnjaka u državnim organima.

“Ima prostora za napredak. Raduje nas trend rasta broja pripadnika manjinskih naroda u državnim institucijama, ali nismo u potpunosti zadovoljni. Ne treba nacionalna pripadnost da bude primarni razlog zapošljavanja, već prije svega treba voditi računa o kadrovskim referencama i kompetencijama”, rekao je Mustafić.

Preporučujemo za Vas