MINISTAR UČESTVOVAO NA GLOBALNOM FORUMU U ŽENEVI

Darmanović: Crna Gora tokom 90-ih pružila pomoć i zaštitu za više od 130.000 izbjeglica

„Crna Gora se zalaže za dalji razvoj povoljnog društveno-ekonomskog okruženja za integraciju izbjeglica u skladu sa ciljevima Agende 2030“, rekao je Darmanović
1617 pregleda 2 komentar(a)
Darmanović (u sredini), Foto: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović (u sredini), Foto: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora će nastaviti bude pouzdan partner međunarodnoj zajednici u pronalaženju odgovora i rješenja za zbrinjavanje najugroženijih, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović .

On je danas učestvovao na prvom Globalnom forumu za izbjeglice koji se održava u evropskom sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Forumu prisustvuju generalni sekretar UN Antonio Gutereš, brojni visoki zvaničnici država članica UN i međunarodnih organizacija, predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti i privatnog sektora.

„Prvog dana Foruma, države su izrazile snažnu posvećenost sprovođenju Globalnog kompakta za izbjeglice i spremnost da predano i odgovorno sarađuju sa svojim susjedima, ali i širom međunarodnom zajednicom, kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe miliona koji su primorani da napuste svoje domove“, kaže se u saopštenju.

Države su, kako se navodi, predstavile konkretne planove i aktivnosti na koje se obavezuju u cilju jačanja zajedničkog odgovora u rješavanju izbjegličke krize.

Darmanović je, tokom izlaganja na plenarnoj sesiji, podsjetio da je Crna Gora tokom devedesetih godina pružila pomoć i zaštitu za više od 130 hiljada izbjeglica iz regiona, što je u to vrijeme činilo oko 20 odsto njenog ukupnog stanovništva.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu izgrađenu reputaciju po tom pitanju, Crna Gora se obavezala da će održavati efikasan režim zaštite u skladu sa dobrom praksom EU.

„Crna Gora se zalaže za dalji razvoj povoljnog društveno-ekonomskog okruženja za integraciju izbjeglica u skladu sa ciljevima Agende 2030“, rekao je Darmanović.

On je naglasio da je Vlada Crne Gore snažno posvećena preduzimanju svih potrebnih mjera za sprovođenje ovih obaveza.

„Crna Gora ostaje pouzdan partner u cilju pune primjene Globalnog kompakta za izbjeglice. Crna Gora će nastaviti da sarađuje sa UNHCR-om i međunarodnom zajednicom kako bi stvorila nova i bolja rješenja za izbjeglice i zemlje prijema“, zaključio je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je, na marginama Foruma, razgovarao sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antoniom Vitorinom.

„Tom prilikom, konstatovana je veoma dobra saradnja Crne Gore i IOM, i iskazana uzajamna podrška u daljem tretiranju pitanja migracija“, kaže se u saopštenju.

Darmanović se, tokom boravka u Ženevi, sreo i sa njemačkim kolegom Haikom Masom.

„Ministri su razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i o aktuelnim političkim zbivanjima u dvije zemlje“, dodaje se u saopštenju.