Marković: Crna Gora želi da bude dio EU kada se za to budu stekli uslovi

„Kao članica NATO-a pokazali smo sposobnost da preuzmemo punu odgovornost. Iako mala zemlja sa skromnim potencijalima mi smo na svakom mjestu na kojem se štite svjetski mir i poredak“, rekao je Marković
1953 pregleda 4 komentar(a)
Parcos i Marković, Foto: Panajotis Parcos
Parcos i Marković, Foto: Panajotis Parcos

Evropska budućnost Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta grčke vanjske politike, poručio je novoimenovani ambasador Grčke u Podgorici, Panajotis Parcos, u razgovoru sa premijerom Duškom Markovićem.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, primio danas Parcosa u nastupnu posjetu, čestitao mu stupanje na dužnost i poželio mu uspješnu misiju u Crnoj Gori.

Premijer se zahvalio na pomoći koju je Grčka pružala Crnoj Gori tokom integracije u NATO i na podršci u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

„Kao članica NATO-a pokazali smo sposobnost da preuzmemo punu odgovornost. Iako mala zemlja sa skromnim potencijalima mi smo na svakom mjestu na kojem se štite svjetski mir i poredak“, rekao je Marković.

On je kazao da Crna Gora razumije razlike koje postoje unutar EU u pogledu dalje dinamike proširenja, ali, kako je naveo, bez obzira na tu činjenicu, nastavlja posvećen rad na reformama sa ciljem daljeg napretka u usvajanju evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života građana.

„Crna Gora želi da bude dio EU kada se za to budu stekli uslovi“, poručio je Marković.

Parcos je istakao da je jedan od prioriteta grčke vanjske politike evropska budućnost Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana.

„I u tom smislu istakao punu podršku svoje zemlje nastavku naše evropske integracije“, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi Crne Gore i Grčke odlični, i da obje strane vide prostor za produbljivanje ekonomske saradnje.

Bonus video: