Albanske stranke na jednoj listi

Cakaj: Vlada Albanije ukinula radne dozvole Albancima iz Crne Gore
7477 pregleda 18 komentar(a)
Sa sastanka u Tirani, Foto: Privatna arhiva
Sa sastanka u Tirani, Foto: Privatna arhiva

Prestavnicima albanskih partija iz Crne Gore preporučeno je da na narednim paralmentarnim izborima izađu u jednoj koloni, a za to se založio ministar inostranih poslova Albanije Gent Cakaj na sastanku u Tirani u ponedjeljak uveče, potvrđeno je”Vijestima”.

„Neke partije prihvatile su mogućnost formiranja jedne liste“, kazao je “Vijestima” sagovornik koji je prisustvovao sastanku. Naveo je da je bilo riječi o približavanju stavova albanskih partija, ali da nije bilo konkretnog dogovora.

Cakaj je na društvenim mrežama juče objavio da je Vlada Albanije ukinula radne dozvole Albancima, državljanima Crne Gore koji rade u Albaniji.

„Imao sam posebnu čast upriličiti zvaničan sastanak političkih predstavnika albanskog faktora u Crnoj Gori. Samo u toku ove godine donijeli smo odluku o ukidanju radnih dozvola crnogorskim Albancima u Albaniji, o finansiranju Nacionalnog vijeća Albanaca u Crnoj Gori i odluku o otvaranju Generalnog konzulata u Ulcinju. Ove mjere su u skladu sa opštom strategijom za jačanje odnosa između albanske države i albanskog političkog faktora u Crnoj Gori“, napisao je Cakaj.

Ocijenio je „da su te mjere nedovoljne u odnosu na stvarne potrebe tamošnjih Albanaca“. „Naše opredjeljenje je da i dalje jačamo veze albanskog faktora u Crnoj Gori i Albanije uopšte“, objavio je ministar.

On je naveo da je “ na sastanku detaljno razgovarano o oblicima konkretne saradnje u interesu jačanja albanskog faktora uopšte“.

Na razgovoru sa Cakajem bili su Nazif Cungu, Genci Nimanbegu i Faik Nika (Forca), Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca), Nik Gjeljošaj (Albanska alternativa), Fatmir Đeka (Demokratska partija), Saubih Mehmeti (Demokratski savez Crne Gore), Nikola Camaj (Demokratski savez Albanaca) i Amir Holaj (Perspektiva).

Na radnoj večeri bilo je riječi i o otvaranju graničnog prelaza Ckla-Zogaj, izgradnji novog mosta preko Bojane koji bi povezao Ulcinj sa Velipojom, o IPA i projektima iz oblasti obrazovanja i kulture...

Sagovornici “Vijesti” kazali su da je Cakaj naglasio odlične odnose sa Crnom Gorom. Naredni susret albanskog ministra sa predstavnicima albanskih partija iz Cne Gore trebalo bi da bude održan u febuaru ili martu naredne godine, rekao je jedan od sagovornika.

Bonus video: