Marković: Do izbora moguć konsenzus

On je nakon premijerskog sata odgovarao na pitanja novinara u vezi sa radom Odbora za reformu izbornog zakonodavstva i Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti
2643 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, premijer, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, premijer, Foto: Boris Pejović

Sve dok se raspišu izbori ima načina i mogućnosti u politici da se dođe do konsenzusa, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je nakon premijerskog sata odgovarao na pitanja novinara u vezi sa radom Odbora za reformu izbornog zakonodavstva i Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Bilo je dosta vremena za izbornu reformu, kao što znate Demokrate su o ovaj izborni proces ušle sa razumijevanjem i podrškom DPS-a. Pokazali smo i trpeljivost i konzistentnost da dođemo do usaglašenog izbornog zakonodavstva kako bi izbore sproveli u najboljoj političkoj atmosferi, ne zato što građani ne vjeruju u izbore već neke političke partije. Znate da građani u visokom broju izlaze na izbore i sve dok se raspišu izbori ima načina i mogućnostu u politici da se dođe do konsenzusa, da taj konsenzus obezbijedi usaglašenost u odnosu na izborno zakonodavstvo", rekao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje hoće li ići sa usvajanjem zakona za koje je nije potrebna dvotrećinska većina odgovorio da je izborno zakondavstvo nadležnost odbora.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva trebalo je danas da razmatra predloge i nacrte zakona i drugih akata koje su utvrdili radni odbori, ali nema kvoruma.

Poslanici Demokratske Crne Gore su napustili Odbor zbog procesuiranja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dok Demokratski front bojkotuje Odbor skoro godinu.

Marković je ponovio da Vlada neće povući Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Zakon je poslat parlamentu radi rasprave i donošenja, Vlada stoji iza svoga zakona, vidjećemo šta će biti na raspravi", kazao je Marković.

Bonus video: