Pažin DF-u: Nema potrebe da životima branite hramove, niko ih neće napadati

“Niti će Vlada da ulazi u kanonske odrednice vjerskih zajednica, niti Vlada želi niti će dozvoliti da se bilo ko tuče”, kazao je Pažin
7222 pregleda 6 komentar(a)
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) uslovila je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti sa istovremenim, ili čak i ranije, donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, što nije bilo prihvatljivo za Vladu, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

"Ovdje su sporna samo dva ili tri člana, to treba otvoreno reći. Ovaj zakon nije stvar ideologija, nego ljudskih prava i sloboda, i kada raspravu svedemo na to, lako ćemo doći do najboljih rješenja", kazao je Pažin u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Predraga Bulatovića koji je pitao da li je Venecijanska komisija uvažila sugestije SPC.

Pažin je kazao da vjeruje da je Venecijanska komisija uvažila sugestije SPC sa sastanka kojeg su imali prije donošenja mišljenja i ugradila ih u svoje mišljenje u svemu onome što je bilo usaglašeno sa međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti.

On je kazao da je imao više sastanaka sa predstavnicima SPC i spreman i sada i ubuduće da razgovora i sa njima i predstavnicima i drugih vjerskih zajednica.

Pažin je poslanicima DF poručio da nema potrebe da brane hramove, posebno ne životima jer ih niko neće napadati.

Na pitanje da li će pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) moći da koriste crkve i manastire, Pažin je odgvoorio da nije namjera Vlade da iko osim vjernika koristi vjerske objekte.

“Niti će Vlada da ulazi u kanonske odrednice vjerskih zajednica, niti Vlada želi niti će dozvoliti da se bilo ko tuče”, kazao je Pažin.

Bonus video: