Ujedinjena Crna Gora poziva na okupljanje koje organizuje MCP

Danas je iz ostrašćenosti i mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prema Mitropoliji i mitropolitu na dnevnom redu otimanje crkvene imovine i hramova, a već sjutra na red dolazimo svi pojedinačno
3703 pregleda 16 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Ujedinjena Crna Gora pozvala je građane da dođu na crkveno-narodni sabor u subotu i da tamo brane Ustav.

“Očekujemo da se saberu vjerujući pravoslavci, slobodni ljudi, građani posvećeni idealu slobodnog društva. Naša poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti mora biti jasna: branimo Crkvu, branimo sebe, branimo Ustav, branimo Crnu Goru”, poručili su iz UCG-a. Oni navode da će 21. septembra rukovodstvo UCG, zajedno sa članovima i simpatizerima biti na Saboru u Nikšiću “na kojemu će se dići glas vjerujućih ljudi protiv svih oblika diskriminacije i posebno protiv pokušaja da se mimo prava i odgovarajuće pravne procedure na državu prepiše dio crkvene imovine”.

“Ako država kao jedan od mogućih titulara vlasništva ima samo sumnju, kamoli dokumentaciju, da je nešto njeno, a to je u vlasništvu drugog subjekta, jasna je procedura po kojoj može i mora dokazati svoje vlasništvo. To važi za svakoga u Crnoj Gori, za svako fizičko i pravno lice, pa važi i za državu. Izvršna vlast, međutim, želi da se prošvercuje kroz zakon kojim bi upravo morale biti garantovane slobode i prava, uključujući imovinska, vjerskih zajednica.

Danas je iz ostrašćenosti i mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prema Mitropoliji i mitropolitu na dnevnom redu otimanje crkvene imovine i hramova, a već sjutra na red dolazimo svi pojedinačno. Upisivanje u katastar tuđe imovine na sebe bez presude je revolucija i gore od revolucije”, navodi se u pozivu UCG. Oni, kako su naveli, oštro osuđuju necivilizovano i antievropsko ponašanje premijera i Vlade i naum DPS-a da međuljudske i međuvjerske odnose učini nepodnošljivim.

Bonus video: