Skupština ostaje gluva i nerazumljiva za građane

Iz CDT-a upozoravaju da poslanici moraju imati intenzivan kontakt sa građanima i slušati njihove potrebe
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2018. 16:30h

Skupština Crne Gore nije unaprijedila transparentnost rada parlamentarnih odbora jer nije omogućen njihov direktan prenos niti liste glasanja pojednih poslanika na sjednicama radnih tijela, kao ni komunikacija sa građanima. Ovo se navodi u analizi otvorenosti rada parlamenata u regionu koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa parterima iz regionalne mreže NVO “ActionSEE”.

U tom dokumentu se navodi da je crnogorski parlament najotvoreniji u regionu, ali se napominje da Skupština Crne Gore objavljuje osnovne podatke, te da u odnosu na prošlu godinu nije unaprijeđena budžetska transparentnost najvišeg zakonodavnog tijela.

U analizi se navodi da Skupština nije napredovala kada je u pitanju direktna komunikacija sa građanima. “Fejsbuk i Tviter nalozi Skupštine još uvijek ne postoje, nijesu otvorene mogućnosti da građani direktnim putem svojim izabranim predstavnicima skrenu pažnju na negativne pojave u društvu i od njih traže brzu reakciju. Poslanici moraju imati intenzivan kontakt sa građanima i slušati njihove potrebe, a ne upućivati ih na spore i komplikovane procedure. Sve je ostalo na prilično zaostalim mogućnostima da građani prikupe 6000 potpisa ako žele skrenuti pažnju ljudi koje su birali”, kaže se u dokumentu.

Dodaje se i da nije unaprijeđena zakonodavna aktivnost Skupštine kroz povećanje kapaciteta za procjenu mogućeg uticaja zakonskih rješenja tokom njihove pripreme (RIA analiza). “Neophodno je pospješiti i objavljivanje budžeta i završnog računa na internet stranici. Skupština nije pripremila tzv. budžet za građane koji ima za cilj da predstavi građanima njene prihode i rashode na jednostavan i razumljiv način”, navodi se u analizi. Iz CDT-a navode da nije donesena ni Stragegija razvoja Skupštine Crne Gore. “Nije bilo govora o potrebi promjene i usavršavanja Poslovnika o radu Skupštine, kojim bi se preispitale procedure koje u praksi stvaraju zabune i probleme, ali i često nejasan i sporan način funkcionisanja Kolegijuma predsjednika Skupštine”, kaže se u analizi CDT-a.

Bonus video: