Medojević: Katnić vodi lične ratove, nadam se da kolege razumiju

Medojević očekuje da će kolege iz DPS-a bez obzira na to koliko to njima politički bilo teško, ipak sagledati moguće negativne posljedice i po sami DPS i vlast vezano za ovaj slučaj, jer je on internacionalizovan
10449 pregleda 30 komentar(a)
Tužilac napada parlamentarizam i ustavni poredak: Medojević, Foto: Boris Pejović
Tužilac napada parlamentarizam i ustavni poredak: Medojević, Foto: Boris Pejović

Demokratski front (DF) očekuje da poslanici vladajuće koalicije i danas na sjednici skupštinskog Administrativnog odbora ne prihvate zahtjev specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da se odobri pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Nebojše Medojevića (DF), jer smatraju da nema nijednog dokaza za to.

Administrativni odbor ima 11 članova, od čega je sedam članova iz vlasti (DPS i BS) i četiri člana iz opozicije (DF i SDP). Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je Medojević 2014. postao član kriminalne grupe biznismena sa potjernice Duška Kneževića, od koga je uzeo 10.000 eura “prljavog novca”. Medojević se sumnjiči za pranje para, zbog čega je Katnić zatražio od Skupštine skidanje imuniteta kako bi se poslanik krivično gonio.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je za “Vijesti” da će članovi odbora i DF-a prisustvovati sjednici u punom sastavu, a doći će i neki njihovi poslanici kao zainteresovani.

“Nadam se da će Administrativni odbor odbiti ovaj suludi zahtjev Katnića koji je više nego očigledno čisti akt revanšizma prema Nebojši Medojeviću, a nije prvi put da on to radi”, rekla je Bošnjak.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je za “Vijesti” da ne postoji odluka Kluba poslanika DPS-a kako će se izjasniti na sjednici odbora. Rekao je i da će odluka sa sjednice Skupštini biti upućena “čim bude spremna”.

Raško Konjević (SDP) prisustvovaće sjednici, a, kako je rekao “Vijestima” odlučiće kako će glasati nakon što dobije materijal.

Medojević očekuje da će kolege iz DPS-a bez obzira na to koliko to njima politički bilo teško, ipak sagledati moguće negativne posljedice i po sami DPS i vlast vezano za ovaj slučaj, jer je on internacionalizovan.

“Ako ovo prođe Katnić može sjutra na bazi izmišljenih i montiranih dokaza da utiče na rad parlamenta i kreira parlamentarnu većinu jer može sjutra da uhapsi pet ili šest poslanika, recimo vlasti koji ne bi bili za neku odluku iza koje stoji (Milo) Đukanović, tako da bi imao većinu. Dakle, vrlo opasna situacija gdje tužilac zloupotrebljava svoju poziciju i direktno napada parlamentarizam, ustavni poredak i parlament. Već sam to uspio da predstavim svojim kolegama iz međunarodnih institucija kao potpuno jasan napad i zloupotrebu tužilaštva protiv parlamenta. Mislim da ipak situacija takva da će kolege iz DPS-a i vladajuće većine razmisliti da li im je važniji Milivoje Katnić i njegove privatne inicijative ili međunarodna pozicija Crna Gore”, rekao je Medojević “Vijestima”.

Katnić
Tvrdi da je Medojević u kriminalnoj organizaciji Kneževića: Katnić(Foto: Boris Pejović)

Poslanik je ocijenio da je Katnić vođen ličnim motivima i odmazdom prema njemu zbog njegovih javnih nastupa i upozoravanja da je navodno umiješan u korupciju.

“Katnić i ja smo odavno u političkom konfliktu, on je prešao granice svojih ovlašćenja i ušao u neki lični privatni rat sa mnom zloupotrebljavajući važnu instituciju kao što je Specijalno državno tužilaštvo. Tu su stvaru vrlo jasne, postoje međunarodni standardi, postoji praksa Evropskog suda pravde u Strazburu koja ukazuje da kada tužilac pokreće postupak Skupštini i Administrativnom odboru mora dostaviti dovoljno dokaza koji će osnovanost sumnje učiniti vrlo izvjesnom”, rekao je Medojević.

On tvrdi da je Katnić u ovom slučaju poslao samo jednu potpuno političku ispraznu floskulu izmišljenu i javno dematovanu da postoji neki notes Duška Kneževića u kojem piše da je Medojević primio neki novac.

“Već je sam sebe demantovao i promijenio stavove oko toga što je dovoljno da se taj čitav zahtjev diskvalifikuje kao pravno neutemeljen, dakle nije dostavio nijedan dokaz šta sam ja radio s tim parama, koje radnje sam sproveo da bi moglo biti pranja novca i jasno je da se radi o jednom nelegitimnom, i na kraju krajeva, neprikladnom zahtjevu tužioca”, smatra Medojević.

Utvrdilo se, kako je dodao, da taj notes nije Duška Kneževića i jasno je da paralment ako bi sudio samo po zakonu i onome što je Katnić dostavio, vrlo lagano bi mogao da odbaci zahtjev jer nema elemenata za bilo kakvo odlučivanje.

“Nije dostavio nikakave listinge, materijalne dokaze, fotografije, audio i video snimke, a koje ima u drugim slučajevima protiv drugih političara a koje ne pokreće. Pitanje je političke procjene DPS-a koja odluka im nanosi veću štetu”, zaključio je Medojević.

Katnić je zahtjev parlamentu dostavio u oktobru. On je članove skupštinskog Administrativnog odbora obavijestio da je tokom krivičnog postupka pokrenutog protiv Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića i bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, utvrđena osnovana sumnja da je Medojević izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca. SDT tvrdi da je Medojević uzeo dio novca nezakonito stečenog fiktivnom prodajom hotela “Princess” u Baru firmi “Kaspia property holding limited” iz Dubaija.

Škrelja se neće pridružiti prijavama protiv Mandića

Na pitanje da li je neko od nadležnih organa po službenoj dužnosti pokrenuo inicijativu zbog poruke Andrije Mandića (DF) u Skupštini, da će mu slomiti i drugu nogu, Škrelja je odgovorio da ne zna.

“Niti imam informaciju, niti sam zainteresovan za to, niti ću se pridružiti bilo kojoj prijavi u tom kontekstu. Rekao sam ne interesuje me više ništa, nemama namjeru da se bavim tim stvarima”, kazao je Škrelja.

Mandić je Škrelji, tokom polemike u Skupštini sa poslanicima DPS-a rekao “mi ćemo ti prebiti i tu drugu nogu”. Škrelja je poslanicima DF-a prethodno preporučio da se ne žale njemu, kao predsjedniku Administrativnog odbora, zbog kazni koje im izriču, već da se jednom usprotive onima koji im u Skupštini izriču opomene.

Bošnjak: Katnić nema petlju da dođe među poslanike

Bošnjak navodi da je Katnić u posljednje vrijeme počeo da izbjegava parlament i direktno sučeljavanje sa poslanicima DF-a.

“Ne vjerujem da Katnić ima petlje ni sad da dođe da obrazloži sve ove iskonstruisane gluposti koje je stavio u zahtjev za skidanje imuniteta. A u prvom navratu tražio je i saglasnost za određivanje pritvora”, podsjetila je Bošnjak.

Ona je upozorila da svako može biti meta ovog čovjeka, jer on zloupotrebljava svoju funkciju za vođenje ličnih ratova i spreman je na sve.

“Srećom postoji i međunarodni pritisak da se stane na put ovim suludim naumima Katnića, a čini se da je konačno jasno i kolegama iz vlasti o kakvom se profilu ličnosti radi jer zahtjev koji je poslao ne sadrži niti jedan jedini dokaz već rekla-kazala sa kontradiktornim segmentima. Zato se nadam da će zahtjev biti odbijen. On da je htio mogao je da pozove Medojevića u svojstvu građanina da da izjavu, ali naravno on to ne želi već ga želi iza rešetaka”, kazala je Bošnjak.

Bonus video: