Pravnici uvjereni da je namjera tivatskog parlamenta neustavna i nezakonita

Gradonačelnik Siniša Kusovac kandidovao je odluke o produžetku primjene Prostorno-urbanističkog plana Tivta koji je trebalo da važi do 2020. godine, te 17 važećih Detaljnih urbanističkih planova, i čitavog niza manjih urbanističkih projekata do momenta donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore
1433 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO Tivat) polovina od ukupno 62 tačke dnevnog reda posvećena je produženju važenja i primjene aktuelne lokalne planske dokumentacije.

Gradonačelnik Siniša Kusovac kandidovao je odluke o produžetku primjene Prostorno-urbanističkog plana Tivta koji je trebalo da važi do 2020. godine, te 17 važećih Detaljnih urbanističkih planova, i čitavog niza manjih urbanističkih projekata do momenta donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

Taj plan, uz Prostorni plan Crne Gore, ubuduće će biti jedini važeći planski dokumenti u državi shodno odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Taj zakon koji je potpuno centralizovao oblast planiranja prostora u Crnoj Gori na državnom nivou, donešen je u jesen 2017. i propisao je obavezu Vladi i parlamentu da u roku od 36 mjeseci od dana usvajanja zakona, donesu novi Prostorni i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Njihova izrada međutim, započela je tek krajem 2018. a oni do danas nisu ni u formi nacrta.

"Rupu" u oblasti planiranja prostora Tivta, lokalna DPS-SD-HGI uprava sada pokušava da riješi formalnim produžavanjem važenja i promjene lokalnih planskih dokumenata, ali su pravnici uvjereni da je način na koji to danas treba da uradi lokalni pralamnet, potpuno nezakonit i neustavan.

Sagovornici "Vijesti" koji su insistirali na anonimnosti kažu da se lokalni planovi više ne mogu donositi mimo odredbi važećeg zakona koji je to pravo dao samo državnom nivou.

Isto tako, izmjene i dopune važećih planskih dokumenata mogu se uraditi samo uz poštovanje kompletne procedure za njihovu izradu i dopunu, a koja pored ostaloga, predviđa i sprovođenje javne rasprave o svakom od njih pojedinačno "u trajanju ne kraćem od 30 dana".

To u slučaju 31 tačke predloženog dnevnog reda, nije ispoštovano. Na sličan način su u proteklom periodu već postupile opštine Podgorica i Nikšić, ali je Ustavni sud proglasio neustavnim i nezakonitim njihove odluke o produženju važenja lokalne planske dokumentacije i ukinuo ih.

Bonus video: