Mandić: Ima puno zakopanog oružja, kada padne prva kap krvi...

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da "neće u Crnoj Gori padati krv"
31448 pregleda 164 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Mandić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.12.2019. 19:26h

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić poručio je danas u Skupštini vlasti da povuče predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a predstavnicima parlamentarne većine, "naročito muslimane i katolike", da se ne miješaju u ovo pitanje.

"Vašim glasovima direktno ćete uticati na sudbinu i budućnost Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i nemojte to da radite. Popričajte sa vašim vjerskim poglavarima, i nakon toga dođite u ovu Skupštinu. Ovdje će se desiti strašne stavri i kumimo vas Bogom i pozivamo da ako je u pitanju nečija čast i da se neko ponizi, evo mi ćemo se poniziti”, kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da nikad nije dobro dizati tenzije u parlamentu i prizivati strašne stvari , "jer se strašne stvari neće ni desiti".

"Ovo je država svih građana Crne Gore. Poštujemo sve razlike koje nas čine jačim, a ne slabijim i ranjivijim. Nemojte da niko od nas doprinosi da te razlike budu ono što mi ne želimo, nego da nas snaže, okupljaju i bogate", kazao je Brajović.

Mandić je odgovorio da su se na Trojčindanskom saboru u Podgorici zakleli da će da brane crkvu, navodeći da je tu zakletvu koja se nalazi kod episkopa, potpisalo 100.000 ljudi.

"Bojimo se da će ovo da se završi katastrofom jer smo spremni da ispunimo dužnost koju su ispunili naši preci", kazao je Mandić.

On je istakao da ih niko ne može zaplašiti, navodeći da "više oružja ima zakopanog u Crnoj Gori nego što ima u svim vojnim i policijskim magacinima".

"Prva kap krvi kada padne u Crnoj Gori, neće niko od onih kojima je nanijeto zlo otići kod nekog (Milivoja) Katnića, Vesne Medenice ili (Veselina) Veljovića, nego će zakucati na vrata onome za koga misli da je odgovoran kako bi taj dug naplatio", kazao je Mandić.

On je rekao da to moraju da znaju i Milo Đukanović, Duško Marković i Veljović:

"To je poruka koju morate da razumijete", kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da "neće u Crnoj Gori padati krv".

Andrija Nikolić (DPS) je kazao da je teško nagađati šta stoji iza ovih teških riječi, navodeći da se skupštinska govornica ne može koristiti za pozivanje, prizivanje ili upozoravanje u određenim formama nasilja.

"Sve ima svoje limite i svoju cijenu. Svjedoci smo da je u novijoj istoriji Crne Gore bilo sličnih pokušaja koji su vodili određenoj destabilizaciji, ali smo u obavezi da kažemo da je svaki odgovor države Crne Gore i njenih nadležnih organa bio zreo, demokratski i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti", kazao je Nikolić.

Skupština je potom dobila predlog Demokratskog fronta da 13. novembar postane Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša - crnogorski praznik kulture.

Poslanici tog političkog saveza su u poslaničkim klupama postavili Njegoševe portrete.

Obrazlažući predlog, poslanik DF-a Andrija Mandić je kazao da su naši najveći intelektualci pričali i govorili o Njegošu i da su "najveći među njima saopštili da srpski narod ima jednog jedinog gorostasa koji je nadvisio čitavu šumu velikih intelektualaca -Njegoša".

"Govorili su i pisali o njemu i Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Slobodan Jovanović, Miroslav Krleža, Matija Bećković, vladika Amfilohije. Svi su se određivali u odnosu na čovjeka koji je jedini gorostas u našem narodu", kazao je Mandić.

On je rekao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se predlaže da se otme i ukine Njegoševa crkva, "kao nasljednici njegoševske Crne Gore", pozivaju da ne idu tim putem.

“Čuli smo da Vlada ne može da vrati zakon jer bi ispala slaba. Evo, svalite sve na nas. Recite da smo vas mi molili. Ako je u pitanju sujeta, recite da smo mi ti koji prihvataju odgovornost i koji vas mole da ne idete tim putem jer ćemo ući u ono o čemu je pisao “Gorski vijenac”, kazao je Mandić.

Bonus video: