Rovčanin: Samo DPS ne zna da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti neustavan

"Ne nastavljajte sa autogolovima, ne uvodite zemlju u još dublju političku i društvenu krizu, povucite neustavni akt koji ima cilj da izaziva podjele, mržnju, razdor i zaustavlja reformske proces"
3829 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora uputila je zahtjev da se Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti povuče iz procedure

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin naveo je da "i zaposleni u Pravnoj službi Skupštine Crne Gore znaju da je Predlog zakona neustavan, samo to navodno ne zna DPS".

"Ovim su potvrđeni više puta u javnosti saopšteni stavovi Demokratske Crne Gore kojima smo pravovremeno ukazivali na grubo kršenje domaćeg i međunarodnog prava".

Rovčanin je podsjetio da je potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica više puta ukazivao da predloženi zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

"Vladin tekst je dovodio u pitanje čak 20 odredaba Ustava Crne Gore. Demokrate su, krajem maja predstavnicima Venecijanske komisije izložile detaljnu pravnu argumentaciju uključujući i ustavne odredbe i prava iz Evropske konvencije, zašto je ovakav Predlog zakona pravno neodrživ. Venecijanska komisija je, inače, dala 34 primjedbe na tekst Predloga zakona, od kojih 31 pravne, a tri vanpravne prirode. Takođe, na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije 23. maja koji je održan u Skupštini Crne Gore, Koprivica je ukazao na nepoštovanje odredaba Ustava kao i na grubo kršenje pravno-tehničkih pravila za izradu propisa kojim se jasno govori sta se uređuje u dijelu prelaznih normi zakona", naveo je Rovčanin.

Ponovio je da Demokrate zahtijevaju da se Predlog zakona, bez odlaganja, povuče iz procedure.

"Ne nastavljajte sa autogolovima, ne uvodite zemlju u još dublju političku i društvenu krizu, povucite neustavni akt koji ima cilj da izaziva podjele, mržnju, razdor i zaustavlja reformske proces. Da ste na vrijeme slušali naše argumente i upozorenja, izlaz bi vam bio lakši. Priznajte grešku i ne otežavajte dodatno i sebi i društvu. Relaksirajte Crnu Goru od tema koja dijele, svađaju, unose nemir i naše društvo vuku nazad", zakjlučio je Rovčanin.

Bonus video: