Đukanović: Naš cilj je EU, ne trebaju nam zamjene

"Podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju", kazao je Đukanović na regionalnom sastanku
14219 pregleda 38 komentar(a)
Đukanović u Tirani, Foto: Twitter.com/predsjednik_cg
Đukanović u Tirani, Foto: Twitter.com/predsjednik_cg
Ažurirano: 21.12.2019. 16:56h

Crna Gora podržava sve regionalne inicijative koje nas približavaju Evropskoj uniji i nikakva zamjena nam nije potrebna, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Regionalnom sastanku - Zapadni Balkan, koji se održava u Tirani, saopšteno je iz Predsjedništva.

"Naš cilj je Crna Gora kao članica Evropske unije. Ne treba nam nikakav supstitut, a podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju", kazao je Đukanović.

Regionalni sastanak - Zapadni Balkan organizovan je u okviru trilateralne inicijative Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Đukanović se na pozivu zahvalio premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Ediju Rami i Zoranu Zaevu, i predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

U svom obraćanju se osvrnuo i na posjetu Draču, prenijevši da su četvorica državnika danas, nažalost, svjedočili o posljedicama koje je prirodna katastrofa donijela Albaniji i njenim građanima.

"Ovo je prilika da još jednom ponovim punu i trajnu solidarnost i dobrosusjedstvo i prijateljstvo sa, u ovom slučaju sa Albanijom, ali, u svakom slučaju, sa svim zemljama koje se nađu u takvoj situaciji, jer ne treba podsjećati, Crna Gora je ne tako davno prolazila kroz ovakvu sličnu situaciju i uživala solidarnost i podršku susjeda i prijatelja, tako da ostajemo trajno privrženi i solidarni sa Albanijom i sa naporima koje njena Vlada ulaže na sanaciji ozbiljnih posledica koje je zemljotres donio ljudima u ovoj zemlji", rekao je Đukanović i dodao:

"Hvala na mogućnosti da kroz današnji rad porazgovaramo o mogučim benefitima koje inicijativa prepoznata popularno kao mini Šengen može da donese, ne samo zemljama koje su je inicirale nego i drugim zemljama jer je, kao što je to kazao premijer Rama, rekao bih sastavni dio svih razmišljanja i izlaganja tokom današnjeg razgovora upravo bila inkluzivnost: mogućnost da svako ko u toj inicijativi prepoznaje nešto dobro može da se pridruži ili u nekom njenom segmentu ili u cjelini ukoliko vjerujemo da kroz tu saradnju možemo donijeti nešto dobro svima nama."

đukanović tirana
Sa sastanka u Tirani(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

On je podsjetio da je naša država punopravna članica 27 regionalnih inicijativa i da Crna Gora trenutno predsjedava u šest takvih inicijativa, istakavši da je naša država veoma posvećena regionalnoj saradnji.

"To znači da snažno vjerujemo da su regionalne inicijative odlična prilika da obnavljamo i unapređujemo povjerenje među zemljama regiona i da na temelju tog povjerenja ostvarujemo saradnju koja će doprinositi razvoju svake od naših zemalja i razvoju regiona u cjelini. Uz to, mi vjerujemo da su te regionalne inicijative odlična prilika da snažimo svoje kapacitete za saradnju u okviru onih širih inicijativa kojima želimo da pripadamo, dakle ovdje najčešće govorimo o evropskoj integraciji. Želim da istaknem da je premijer Rama i tokom radnog dijela našeg razgovora pomenuo mogućnost da Crna Gora bude neko ko bi bio možda domaćin nekog sledećeg sastanka ove inicijative i želim da potvrdim da smo to apsolutno spremni jer vjerujemo da treba odnjegovati dijalog na svaku važnu temu i treba kroz taj dijalog pokušati okupiti svakog ko bi mogao u tom dijalogu i u toj saradnji pronaći neki svoj interes. Mi mislimo da je veoma važno da ono što pokreće inicijativa mini Šengena dovedemo u sklad sa drugim regionalnim inicijativama i da, kako smo to danas uglavnom čuli, ovo bude inicijativa koja će značiti unapređenje implementacije. Dakle, i kroz prethodne inicijative smo govorili o unapređenju ove četiri slobode koje se pominju u okviru mini Šengena a sada je trenutak da pokušamo da tu implementaciju učinimo nespornom i kvalitetnom jer vjerujemo da će ta saradnja značiti nove razvojne šanse za svaku od naših zemalja. I drugo, veoma je važno da u svakoj regionalnoj inicijativi zapravo prepoznajemo šansu da dalje dinamično napredujemo ka svom evropskom cilju. Svaka od naših zemalja želi da bude dio EU, ali svaka prevashodno želi da evropeizuje društva naših zemalja, društva našeg regiona i da ljudima u našem regionu obezbijedimo da budu dio evropskog sistema vrijednosti i da uživaju životni standard na nivou građana razvijene Evrope. To je primarna odgovornst svake od naših vlada. Zato, dakle sve inicijative su neuporedivo smislenije tada kada znamo da vode ka ostvarenju onih standarda koji će nam prokrčiti brži put do punopravnog članstva u integraciji savremene evropske civilizacije", rekao je Đukanović.

Kazao je kako vjeruje da su i današnjim razgovorom ne samo sebi nego i široj javnosti uspjeli da približe neke šanse koje se otvaraju na tom planu. "Biće nam zadovoljstvo da i u narednom periodu učestvujemo u ovim razgovorima u okviru ove inicijative i da doprinosimo da region Zapadnog Balkana u što bližoj budućnosti što doglednije ostvari svoju punu evropsku integraciju", kazao je Đukanović.

"Ne hvala, mi želimo da budemo dio EU"

Predsjednik je još jednom, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka, istakao da je cilj naše države da bude dio Evropske unije.

đukanović tirana
Sa presa(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

"Veoma jasno, dakle ja ne prepoznajem do sada u bilo čijoj participaciji u okviru ovog dijaloga ideju da nekom drugom unijom, u ovom slučaju vi ste pomenuli Balkansku, supstituiše našu ideju da budemo dio Evropske unije. Čak i kada bi se to pojavilo naš odgovor bi bio - ne, hvala. Mi želimo da budemo dio EU i želimo da podsjetimo da na tom planu već dugo i vrijedno radimo a između ostalog sedam godina već pregovaramo sa EU. Prema tome, nijesmo spremni da mijenjamo strateški kurs, nijesmo došli u međuvremenu ni do kakvih novih saznjanja koja bi nas kolebala oko takvog opredeljenja, naprotiv, vidjeli ste da smo nedavno saopštili svoj stav da se protivimo ideji da se posle sedam godina mijenjaju pravila igre koja su uspostavljenja inicijalno na samitu u Solunu 2003., a da definitivno i finalno otpočinjanjem pregovora sa Crnom Gorom 2012. Dakle, naš cilj ostaje Crna Gora kao članica EU, ne mislimo da nam treba bilo kakav supstitut, ne prepoznajemo takvu ponudu nigdje, a kao što sam već kazao podravamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju", zaključio je Đukanović.

Bonus video: