Vučić: Nismo srećni, ali nemamo pravo da odlučujemo kakve će zakone Crna Gora da donosi

"Šta god da kažemo, može da bude okvalifikovano kao miješanje u unutrašnje stvari, a da se sa tim saglasimo nije moguće", rekao je predsjednik Srbije
21430 pregleda 116 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 24.12.2019. 00:04h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da "nisu srećni" zbog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji će se sjutra naći na dnevnom redu crnogorske Skupštine.

On je, odgovarajući na pitanje novinara televizije O2 da li će usvajanje zakona pogoršati i zakomplikovati odnose Beograda i Podgorice, kazao da su odnosi dvije zemlje složeni.

"Da li smo srećni zbog toga zakona - naravno da nismo, ali nismo mi ti koji imamo pravo da odlučujemo u njihovo ime kakve će zakone da donose. To pravo smo u svakom smislu izgubili mnogo ranije, a posebno zahvaljujući neodgovornoj vlasti u Beogradu 2006. koja je toliko glupom i neozbiljnom politikom otjerala Crnu Goru od Srbije i nije uspjela da pobijedi na referendumu uz podršku mnogih koji su željeli opstanak zajedničke nam države, ili u tom trenutku već državne zajednice. Tako da, za nas teška pozicija, šta god da kažemo, može da bude okvalifikovano kao miješanje u unutrašnje stvari, a da se sa tim saglasimo nije moguće. Ja sam, na čini mi se pristojan način tu temu pokrenuo sa gospodinom Đukanovicem, izrekao naš stav, čuo od njega određene argumente za to što oni rade. On ima svoj stav, ja imam svoj i to je to," kazao je Vučić.

Novinar je potom pitao Vučića da li će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "uspjeti da napravi autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu" i da li će time biti oduzeta imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine, koju su formirali na Cetinju. Mi smo uvijek mislili na čudan, oni su mislili na pravno valjan način. Po tom pitanju smo se razlikovali, a ja se nadam da su u crnogorskoj vlasti za sve u pravu što kažu, a ja ne mislim da jesu. Ali da su za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje je nemoguće da pobjegnete, ne možete poslije sto godina državine, nesmetane, neometane državine na jednoj stvari, u kojoj su ljudi imali ne samo pravo upotrebe i pravo korišćenja, već čak i pravo raspolaganja, da vi kažete - e, pa mi sad imamo druga pravila koja ćemo da napravimo, pa da nekog istjerujemo. Nadam se da im to čak nije ni namjera", kazao je Vučić.

Odbor za ljudska prava i slobode podržao je danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Članovi Odbora iz vladajuće koalicije predložili su Skupštini Crne Gore da usvoji predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je danas poslanike u Skupštini Crne Gore da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

Bonus video: