Milačić: Mandiću, povedite narod u protest ispred Skupštine

Predsjednik Prave, saopštio je da je jedan od lidera DF-a,, "netačno" u Skupštini interpretirao stav mitropolita Amfilohija, kada je kazao da se poslanici vlasti "zahvale mitropolitu Amfilohiju za ovo što smo mi danas ovakvi, inače bi danas i u četvrtak ovdje bilo na desetine hiljada ljudi, ispred Parlamenta, kao što ih je bilo u Nikšiću"
5660 pregleda 15 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora pozvala je jednog od lidera Demokratskog fronta, Andriju Mandića da 26. decembra povede narod u planirani protest ispred Skupštine Crne Gore.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ušao je danas u skupštinsku proceduru.

Više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko primorske okupilo se danas ispred Skupštine Crne Gore uoči početka sjednice na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o vjeroispovijesti.

Predsjednik Prave, Marko Milačić saopštio je da je Mandić, "netačno" danas u Skupštini interpretirao stav mitropolita Amfilohija, kada je kazao da se poslanici vlasti "zahvale mitropolitu Amfilohiju za ovo što smo mi danas ovakvi, inače bi danas i u četvrtak ovdje bilo na desetine hiljada ljudi, ispred Parlamenta, kao što ih je bilo u Nikšiću".

"Mitropolit i Mitropolija niti u jednom trenutku nisu kazali da su protiv opštenarodnih protesta, već samo da su za neučestvovanje opozicionih poslanika “u raspravi i izglasavanju ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona”. Crkva je dakle za bojkot, kako se ne bi davao legitimitet ovom sramnom Zakonu, i potpuno su u pravu u tome. Ali Crkva sigurno nije protiv ozbiljnog, snažnog, civilizovanog, sabornog i zajedničkog opozicionog protesta u odbrani svetinja. Crkva je i za bojkot, i to je razumljivo, ali i protiv najavljenog samospaljivanja, kao nehrišćanskog načina odbrane bilo čega, pa i Crkve".

Milačić je poručio Mandiću "da se Crkva ne brani govorima i najavama o samospaljivanju".

"Crkva se, gospodine Mandiću ne brani iz Skupštine, u trenutku kada Pravoslavni narod očekuje da je to zadnje mjesto gdje danas trebate da se nalazite, jer vam je narod, pa i ja gospodine Mandiću, dao glas da budete ispred Skupštine, naročito u ovakvim trenucima. U čije ime Vi danas odustajete od protesta, koji su nam važniji nego bilo koji drugi protesti u našoj istoriji? I u čije ime se zahvaljujete mitropolitu Amfilohiju da biste opravdali odustajanje? Ne svaljujte na mitropolita Amfilohija Vašu očiglednu neodlučnost da se oduprete vlasti u ovom trenutku, ne opravdavajte mitropolitom Amfilohijem Vašu neodlučnost, u trenutku kada moramo biti najodlučniji".

Predsjednik Prave je Mandiću kazao da u Skupštini danas "ne predstavlja Andriju Mandića", već "glasove Pravoslavaca koji su vas doveli u tu skupštinsku klupu".

"A koji svi do jednoga žele iz dubine svoje duše da se pobune na ovu ogromnu nepravdu, što su jasno i glasno iskazali onakvim odzivom na Sabor u Nikšiću. Odakle Vam pravo gospodine Mandiću da se u najavi samospaljujete, pa danas odustajete i od protesta kazavši da nije stava mitropolita - koga uopšte nije ni bilo - “danas ili u četvrtak ovdje bi bilo na desetine hiljada ljudi”. Zašto govorite u prošlom vremenu? Protesta mora biti i tih desetina hiljada ljudi mora biti, a mi se svi zajedno moramo potruditi da ih bude. Jer nas čekaju", naveo je Milačić.

Prema njegovim riječima Mitropolija crnogorsko primorska je "uradila ono što je do njih".

"Okupili ogroman narod u Nikšiću, sedmicama se vraški bore protiv ovog sramnog zakona, danas su održali litiju. Oni su uradili ono što je do njih. Sada je red na nas, na Vas i na sve nas, na političare, na opoziciju. Mitropolija je odradila duhovni dio ove svenarodne obaveze, a mi moramo svjetovni, a to su protesti, pobuna i otpor. Mi smo Mitropoliju pratili u Nikšiću, a na Mitropoliji je da nas prati, ako želi, u Podgorici, 26. decembra", navodi se u saopštenju Milačića.

Bonus video: