Bečić: Đukanović jedino zna da mijenja kape, dijeli, svađa, unosi mržnju, otima, pljuje...

"Nijesmo ćutali i nećemo ćutaiti, Demokrate su istog trena napustile Odbor i saopštile da povratka nema dok ne povuku Zakon, relaksiraju izbornu godinu tema koje dijele i svađaju i pokrenu dijalog sa tradicionalnim crkavama i vjerskim zajednicama, kako bi došli do saglasnosti sa njima", rekao je Bečić
7844 pregleda 25 komentar(a)
Bečić u Andrijevici, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić u Andrijevici, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je u Andrijevici da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kada je vidio da su zbog 16 zakonskih projekata i preko 200 konkretnih rješenja Demokrata i opozicije koja vode sveobuhvatnim izbornim reformama i poštenim izborima satjerani u ćošak, odlučio da izvuče iz fioke, nakon pet godina od završetka javne rasprave, Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crna Gora, ta partija održala je, preksinoć Prvu izbornu konvenciju Opštinskog odbora (OO) Demokrata Andrijevica na kojoj je za predsjednika OO izabran Mladen Đukić, za potpredsjednika Bogdan Mijović, a za sekretarku Jelena Iritano.

"Izvukao ga je da bi radio ono sto jedino zna. Da mijenja kape, da dijeli, da svađa, da unosi mržnju, razdor, nemir, da otima, da pljuje na sve i na svakog. Izvukli su ga iz fioke da bi pobjegli od poštenih izbora", kazao je Bečić.

Bečić je rekao da se DPS grdno prevario jer je mislio da će oni na sve to odgovoriti ćutanjem i gledanjem.

"Nijesmo ćutali i nećemo ćutaiti, Demokrate su istog trena napustile Odbor i saopštile da povratka nema dok ne povuku Zakon, relaksiraju izbornu godinu tema koje dijele i svađaju i pokrenu dijalog sa tradicionalnim crkavama i vjerskim zajednicama, kako bi došli do saglasnosti sa njima. I nijesmo im to poručili samo mi. To im je poručio i papa, i Evropska unija, i svi međunarodni partneri. Francuski ambasador prije par dana, u Skoplju, kaže, javno, da je Crnu Goru okupiralo 10-12 porodica koje je skoncentrisalo svo bogatstvo kod sebe. I šta Đukanović na sve to kaže? Kaže preksinoć da su Demokrate protivnici države i nacionalističko-klerikalna organizacija. I to kaže ni manje, ni više, nego Milo Đukanović, čovjek koji je zamrzio šah zbog šahovnice, čovjek koji je rekao da najviše mrzi ustaše i stopostotne Crnogorce, to kaže jurišnik na Dubrovnik, to kaže čovjek koji je bio i ostao velikosrpski nacionalista i čovjek koji je promijenio sve moguće kape za ovih 30 godina. I ja ga večeras iz Andrijevice pitam: pa jesu li i ovi međunarodni zvaničnici četnici? Je li i francuski ambasador u Makedoniji četnik? Jesu li i oni protivnici države? Jesu li naša braća Dženan Kolić i Albin Ćeman četnici? Oni su ti očitali lekciju, oni su ti razbili predstavu, oni su ti pokazali ko je soj, a ko nesoj. Mislio si da nas posvadjaš, podijeliš, zavaidš. Grdno si se prevario. Samo si nas učvrstio, homogenizovao i jos više vezao. Jer smo mi braća, braća koja su juče bila zajedno u Nikšiću, braća koja će biti zajedno na svakom mjestu, ispred svake crkve, svake džamiije i svake katedrale, koju budete pokušali da otmete. Ko udari na jednog udario je na sve, ko udari na Albina, udario je i na Aleksu, ko udari na Vladimira, udario je i na Dženana, ko udari na Manastir Ostrog udario je i na Husein pašinu Džamiju, ko udari na Svetog Vasilija udario je i na Svetog Leopolda! Tako se čuva gradjanska, čojska, sojska Crma Gora", kazao je Bečić.

U saopštenju Demokrata se dodaje da je Bečić pozvao sve da zbog "naših predaka, zbog naše djece i zbog naših potomaka, ustanu svi do jednog i da ovu staru, oronulu političku nacional-šovinstičku olupinu pošaljemo u prošlost, pošaljemo tamo gdje je odavno zaslužio da se nađe".

" To je čovjek koji je krenuo u rat sa svima. Čovjek koji je izgubio kompas. Čovjek koji panično luta. Čovjeka koji je u tom lutanju udario na sve što je sveto i na čemu počivaju kosti naših predaka svih vjera i svih nacija. Onaj ko posvađa braću, rastjera mladost, unisti radničku klasu, rasproda djedovinu, zaduži praunučad, udari na crkve, hramove, džamije i katedrale, udari na Svetog Vasilija i Svetoga Leopolda, udari na Božić i Bajram, udari na bratsku slogu i zajedništvo, taj mora znati da ga čeka sud naroda, sud pravde sud istorije, sud istine i sud pokoljenja! Sud koji ne možete da kupite, sud koji ne možete da uplašite, sud koji vas čini malim, jadnim i bespomoćnim! Sud koji ni jedan diktator nije zaobišao, pa nece ni ovaj poslednji evropski diktaor, najveći grobar naše mladosti i naše budućnosti!", naglasio je Bečić.

On je rekao je da je "biti Demokrata i opozicionar u Andrijevici posebno odvažan i herojski čin".

"A, to znači da vas ne mogu kupiti, da vas ne mogu ucijeniti, da vas ne mogu uplašiti, da imate petlju, da imate srce, da imate kičmu, da imate principe, da za obraz sve dajete, ali da obraz ne dajete ni za šta. Zato: kao što ste vjerovali i kao što vjerujete u našu ideju, kao što ste vjerovali da će doći ovaj dan, pozivam vas da i dalje vjerujete u našu pobjedu i da se borite za svakog čovjeka, za sve ljude, za sve nacije, za sve vjere, za sve crkve, za sve hramove, za sve katedrale, za sve džamije. Da se borite i za episkopa, muftiju, kardinala, za siromašne, bolesne, gladne, za radnike, seljake, penzionere, studente, za obespravljene, izmučene, za svoj grad, svoju državu, za svoju djecu i djecu njihove djece. To je politika pobjeda, a ne podjela, to je čojska i junačka politika za koju vrijedi živjeti i za koju se vrijedi boriti", poručio je Bečić.

Novoizabrani predsjednik OO Demokrata Andrijevica, Mladen Đukić, rekao je da je politika Demokratske partije socijalista (DPS), svojim djelovanjem na području Andrijevice, uništila perspektivu, naročito mladim ljudima.

Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske, istakao je da je bio na Saboru u Nikšiću i da je od tog dana pod rafalnom paljbom režimskih medija, novinara i analitičara.

"Ako danas neko u Crnoj Gori pokuša da dirne u bilo koja prava jednog čovjeka, u ovom slučaju u vjerska pitanja, i da to uz to koristi za svoje pokvarene ciljeve, svi mi, ma koje vjere, ma koje nacije ili svjetonazora bili, moramo stati u odbranu načela vladavine prava, građanskih prava, slobode i pravde. Zato sam sa svojim priajteljima i građanima Crne Gore, bio tamo gdje su se mnogi plašili da dođu", istakao je Pavićević.

Bonus video: