Amfilohije: Vučić je velika neznalica, poslanici prizvali na sebe prokletstvo

"Još se nadam da Skupština Crne Gore to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore. A bila bi pobjeda njina, kao i pobjeda sviju nas da trijumfuje pravda, ime Božje i pravda Božja i zakon onako kako ga je utemeljio sveti Petar Cetinjski"
45115 pregleda 95 komentar(a)
Amfilohije ispred Skupštine, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Amfilohije ispred Skupštine, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2019. 19:27h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je predsjednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića "da Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine".

"Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica", rekao je mitropolit Amfilohije Vijestima juče.

Par sati nakon što je Zakonodavni odbor dao saglasnost na predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, i to gotovo istovremeno dok su sveštenici bili okupljeni ispred Parlamenta, Amfilohije je kazao da su članovi tog skupštinskog tijela uradili ono protiv čega se sveštenstvo MCP sa vjernicima molilo u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja.

"Mi smo pozvali sav narod i Skupštinu da ne temelji budućnost Crne Gore na bezakonju, nego na zakonu Božjem, imenu Božjem i pravdi Božjoj. To je naš priziv i prizv Crne Gore oduvijek. Ja se u Boga nadam da Skupština crnogorska neće potvrditi to bezakonje utemeljeno na diobama, na mržnji, na Bogomržnji bratomržnji", kazao je mitropolit Amfilohije.

On je poručio da takvo bezakonje priziva na sebe prokletstvo svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog.

"Još se nadam da Skupština Crne Gore to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore. A bila bi pobjeda njina, kao i pobjeda sviju nas da trijumfuje pravda, ime Božje i pravda Božja i zakon onako kako ga je utemeljio sveti Petar Cetinjski",rekao je on.

On je pitao članove Zakonodavnog odbora u čije ime su danas odlučivali, ako su izignorisali većinu koja se potpisala protiv tog zakona.

"U ime naroda nisu. Narod je posvjedočio ovih dana za šta je. Ako su oni narodna vlast, onda je prirodno da ne prihvataju takve nenarodne i protivnarodne zakone", kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko primorski poručio je da će Mitropolija nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji Zakon.

"Borimo se 2.000 godina protiv zločina, bezakonja, protiv mržnje, Bogomržnje, bratomržnje i ta borba je uvijek ono što pobeđuje i koja će pobjediti. Sam Hristos rekao je - 'Ja pobjedih. Svijet u zlu leži, ali ja pobjedih Svijet, i zlo i demonsku silu'", kazao je Amfilohije.

Poručio je onima koji treba da glasaju o predlogu Zakona da će Bog pobijediti.

" Onaj ko je mislio da je jači od Boga, grdno se prevario. Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa če i ovi savremeni, siroti moćnici", rekao je on.

Bonus video: