URA: Pred usvajanje budžeta za 2020. opet pozivamo Vladu da opredijeli sredstva za dječje dodatke

“Ukoliko država Crna Gora naplati dio poreskog duga od tajkuna DPS-a u iznosu od 200 miliona eura, narednih 10 godina će svako dijete u Crnoj Gori primati dječje dodatke"
1595 pregleda 0 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA, GP URA
GP URA, Foto: GP URA, GP URA

Pred usvajanje budžeta za 2020. godinu u Skupštini Crne Gore iz Građanskog pokreta URA ponovo su pozvali Vladu i resorno ministarstvo da obezbijede sredsta za dječje dodatke u 2020. godini, jer kako su kazali, to je obaveza države koja je ustavom definisana kao država socijalne pravde.

“Građanski pokret URA neće odustati od namjere da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak. Podsjećamo da je URA još 2015. godine predložila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji bi omogućila da sva djeca do 15. godine u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak, a da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju veće naknade nego do sada”, saopštili su iz ove partije.

Ističu da neće odustati od svoje namjera da svako dijete u Crnoj Gori do navršene 15. godine, odnosno da tokom redovnog školovanja u osnovnoj školi prima dječji dodatak a da djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju do 50% veće naknade nego do sada.

“Vrlo važno je i to što smo prijedlogom naših izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predvidjeli ukidanje ograničenje broja djece u porodici koja mogu biti korisnici dječjeg dodatka. Mogućnost da svako dijete prima dječji dodatak je u direktnoj vezi sa težnjom države Crne Gore za povećanjem već negativnog trenda prirodnog priraštaja i s tim u vezi smatramo da bi ove izmjene dale podstrek roditeljima prilikom planiranja porodice”, jasni su iz URE.

Kažu da je njihova procjena da su potrebna sredstva za djecu koja do sada nisu primala dječji dodatak oko 16,5 miliona eura na godišnjem nivou dok je za povećanje visine naknade za djecu koja su do sada primala dječji dodatak, ukazuju iz URE, potrebno izdvojiti oko 3 miliona eura na godišnjem nivou.

“Ukoliko država Crna Gora naplati dio poreskog duga od tajkuna DPS-a u iznosu od 200 miliona eura, narednih 10 godina će svako dijete u Crnoj Gori primati dječje dodatke. Ukoliko država prestane sa novčanom pomoću nerentabilnim državnim preduzećima na čijem su čelu partijski nekompetentni kadrovi, onda će novca biti, kao što ga ima i sada ali ide na pogreše adrese”, zaključuju u ovoj partiji.