URA: Ministarstvo prosvjete diskriminisalo pojedine učesnike konkursa Fonda za kvalitet i talente

Iz URE napominju da je zamisao ovog konkursa dobra stvar jer najvrednije i najbolje u oblasti obrazovanja uvijek treba nagrađivati
1285 pregleda 0 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Ministarstvo prosvjete za dodjele nagrada iz Fonda za kvalitet i talente, slučajno ili ne, diskriminisalo je mnoge nastavnike i učenike koji konkurišu na ovaj konkurs, a na drugoj strani favorizovalo određen broj učenika i nastavnika, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Kažu da su se povodom ovog pitanja iz ove partije već obratili Ministarstvu prosvjete sa pitanjima koji sve do sada nijesu dobili.

Navode da su resoru Damira Šehovića postavili sljedeća pitanja:

1. Šta je bila garancija objektivnosti i nepristrasnosti komisije koja je sastavljala konačnu rang listu?

2. Koliki se broj učenika i nastavnika prijavio za ovogodišnju nagradu?

3. Koliki je broj učenika i nastavnika ove godine dobio nagradu a istu su dobijali i prethodnih godina?

4. Koliki je bio broj žalbi pristigao na adresu Ministarstva prosvjete i da li su neke od njih usvojene?

5. Šta su tačno bili kriterijumi za sastavljanje konačne rang liste i imenovanje nagrađenih?

Iz URE napominju da je zamisao ovog konkursa dobra stvar jer najvrednije i najbolje u oblasti obrazovanja uvijek treba nagrađivati, ali nije dobro to što pravila konkursa nijesu u početnom koraku jednaka za sve.

“Tako da imamo situaciju da nastavnici koji nijesu koautori udžbenika i nijesu povlašćeni članovi komisija za izradu programa imaju u startu veliki minus u broju bodova pri sastavljanju rang liste. Isto je i sa učenicima kod kojih se najviše vrednuju njihove aktivnosti kod Ispitnog centra Crne Gore, koji uzgred ne organizuje takmičenja iz mnogih predmeta, tako da u startu postoji diskriminacija”, pojašnjavaju iz URE.

Okončavanje konkursa i dodjela nagrada i prije isteka roka za žalbe još jedan je nepromišljeni potez Ministarstva prosvjete u cijeloj ovoj priči, dodaju iz URE.

Ističu i da postoji opravdana sumnja da se osim ličnih dostignuća i zalaganja učesnika na konkursu vrednovala i politička pripadnost, što je nezamislivo, posebno u sektoru prosvjete i obrazovanja.

Oni na kraju pozivaju Ministarstvo prosvjete da izmijena pravila ovog konkursa i u početnoj fazi pruži jednake uslove za sve učesnike.

Bonus video: