Opozicija se sprema za novo glasanje: Recept iz Đurđevine za vlast u Beranama

Dio opozicije bi mogao tražiti od svojih birača da podrže Demokrate kako DPS ne bi uzeo mandat
102 pregleda 26 komentar(a)
Berane slavlje, Foto: Zoran Đurić
Berane slavlje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.03.2018. 18:25h

Koalicija “Zdravo Berane” i Demokratska Crna Gora mogle bi sačuvati većinu u Beranama grupisanjem opozicionih glasova, kao što su to 2014. godine izveli Demokratski front (DF), Socijalistična narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP) u selu Đuđevina. Tada su na ponovljenom glasanju u tom kolašinskom selu mandat mogli da osvoje Demokratska partija socijalista (DPS) i koalicija "Evropsko lice Kolašina" koju su činile partija Ranka Krivokapića i Pozitivna Crna Gora, zbog čega su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) dale instrukcije svojim biračima u Đuđevini da podrže SDP i Pozitivnu, kako mandat ne bi otišao DPS-u. Partija Mila Đukanovića je tako zbog ponavljanja glasanja u Đuđevini sa 11 mandata pala na 10, a koalicija SDP-a i Pozitivne dobila treći mandat i sa DF-om i SNP-om preuzela vlast u Kolašinu. Sličan scenario mogao bi da se desiti u utorak na ponovljenom glasanju na pet biračkih mjesta u Beranama. U toj opštini koalicija “Zdravo Berane” osvojila je 14 mandata, Demokrate četiri a DPS 17. Za formiranje vlasti potrebno je najmanje 18 mandata.

DPS-u treba dodatnih 70 glasova, ali Demokrate moraju imati 70 glasova manje

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz opozicije, čelnici koalicije “Zdravo Berane” tražiće od dijela svojih birača i glasača manjih opozicionih lista, koje nijesu prešle cenzus, da glasaju za Demokrate, kako bi partiji Alekse Bečića pomogle da zadrži četvrti odbornički mandat. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, neznatnim prelivanjem glasova mandati koalicije “Zdravo Berane” ne bi bili ugroženi, ali bi se Demokrate zadržale na približno istom broju glasova. U tome bi im mogle pomoći i liste koje nisu prešle cenzus, poput Građanskog pokreta URA, koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa tako što bi dali instrukcije svojim biračima da podrže Demokrate. Prema nezvaničnim procjenama iz Demokrata DPS bi za uzimanje mandata presudnog za vlast trebalo da osvoji 70 glasova više nego 26. novembra, dok bi Demokrate morale uzeti 70 glasova manje. Na pet biračkih mjesta na kojima se ponavlja glasanje, koalicija okupljena oko DPS-a osvojila je 547 glasova, koalicija “Zdravo Berane” 535 glasova a Demokrate 132 glasa. Prema procjenama iz Bečićeve partije, DPS bi na pet mjesta morao osvojiti 617 glasova, a Demokrate 62 glasa kako bi DPS uzeo mandat koji im fali za formiranje lokalne vlasti. Komentarišući zahtjev Državne izborne komisije (DIK) za ponavljanjem izbora na pet biračkih mjesta, Bečić je izjavio da Komisija sprovodi pravno nasilje po nalogu DPS-a. “Odluka DIK-a predstavlja direktan atak na pravni poredak i osnovna demokratska načela. Iako su nakon izbora javno priznali poraz, gospoda iz DPS-a su nakon nekoliko dana odlučila da podnesu prigovore, gle čuda, na postupanje njihovih predstavnika u radu biračkih odbora, iako su predstavnici DPS-a uredno potpisali sve zapisnike”, kazao je Bečić, navodeći da DPS želi “da obesmili izborni proces, pretvorivši DIK u partijsku filijalu”. “Mislili smo da gore od dosadašnjeg ne može, ali su nam članovi DIK-a iz reda vladajućih partija pokazali da za njih ne postoje granice u sili”, kazao je on.

Ćutali ste na ponavljanje u Ulcinju i Budvi Iz beranskog odbora DPS-a juče su kazali da Demokrate nisu “glas pustile” kad je po prigovoru Bečićeve partije ponavljano glasanje u Ulcinju, Petnjici, Tuzima kao i 2016. godine u Budvi. U DPS-u navode i da po logici opozicije, svaka odluka nadležnih institucija koja je usvojena na njihovu žalbu ili prigovor, potpuno je opravdana i zakonita. “Kada to učini DPS, podignu larmu i prašinu da prikriju sopstveni strah od mogućeg gubitka vlasti”, navodi se u saopštenju. Prigovori i ponavljanje izbora na nekim biračkim mjestima su, kažu iz DPS-a, zakoniti dio svakog izbornog procesa.

Bonus video: