Kolašinska vlast se ponosi budžetom, opozicija tvrdi da je rasipnički

Odbornici vladajuće većine nijesu prihvatili ni jedan od osam amandmana, koje je predložila opozicija
1901 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.12.2019. 22:26h

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin, glasovima vladajuće većine (DPS-SD-GG) usvojili su predlog Odluke o budžetu za 2020. godinu.

Uzdržani su bili odbornici DF-a, dok su Demokrate i SDP bili protiv tog predloga.

Planirani prihodi i rashodi projektovani su na nešto više od 4,5 miliona eura. Izvorni prihodi su, međutim, manji od milion eura.

Buđžet opštine Kolašin za narednu godinu povećan je za 910.000 eura, u odnosu na 2019. godinu.

Planirani tekući rashodi su 3,4 miliona, kapitalni izdaci 1,08, a za bruto zarada zaposlenih u opštinskoj administraciji biće potrošeno 1,14 miliona eura.

Budžet za nerednu godinu, kako je rekao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, je razvojni i grantuje model svaukupne podrške svim segmentima razvoja.

"Cilj nam je da podržimo sve subjekte razvoja, da budemo kvalitetan servis i građanima i privredi. Posebnu pažnju obratili smo na kulturu, sport, mlade, žensko preduzetništvo, poljoprivredu, ranjive grupe…. Ovo je budžet koji obećava kvalitetnu budućnost opštine", rekao je on.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, pedlog budžeta omogućava kvalitetne odgovore na izazove. Prema njegovim riječima procentualno, iznos opredijeljen za bruto zarade iz godine u godinu opada, a naredne će u ukupnim rashodima učestvovati sa 24 odsto. To je, tvrdi, značajno niži procenat od onog za vrijeme bivše vlasti.

On je istakao značajna povećanja kapitalnog budžeta, a smatra da su nova zapošljavanja u lokalnoj upravi "benefit za građane".

Sekretar je kazao da su se nova zapošljavanja "ekspertskog kadra već donijela benefite za građane Kolašina".

Odbornica DPS Milica Šćepanović kazala je da je predlogom budžeta ispunjeno "zlatno fiskalno pravilo", realno je planiran i ostvarljiv. Rad izvršne vlasti i iz ove godine, rekla je ona, vidljiv je na svakom koraku u gradu.

Prema riječima odbornika Demokrata Vladimira Martinovića, predlog budžeta je "potrošački, raspinički i partijski i služiće partijskim uhljebima vladajućih stranaka".

"Nemate para ni za šta, osim za nova radna mejesta. Predvidjeli ste ste ukupne prihode od 4,5 miliona, od čega je veći dio iz Egalizacionog fonda i ustupljeni prihodi. Da nema tih sredstva da li biste mogli da finansirate postojeću, a kamo li buduću, administraciju", pitao je on.

Martinović je problematizovao činjenicu da je izvršna vlast do septembra ove godine isplatila 40.000 eura za ugovore o djelu, a da je bilo planirano duplo manje. Ove godine, smatra on, planiran je, takođe, previsok iznos u istu svrhu.

Kako je rekla odbornica SDP Željka Vuksanović, kolašinska vlast ne može biti zaslužna za povećanje budžeta, jer se ona odnose na sredstva iz Egalizacionog fonda i ustupljene prihode od države.

"Izvorni prihodi su vam oko 900.000 eura, ako naplatite porez na nepokretnosti i naknade koje ste planirali. Naveli ste i da očekujete donacije iz evropskih fondova. Koji su to fondovi i koji je iznos sredstva, kao i koji su projekti", pitala je Vuksanović.

Ona je kazala da je budžet "lovina" za one koji su na vlasti.

Prema njenim riječima, planirano trošenje za ugovore o djelu, koji, kako je objasnila, nije radno pravni institut, predstavlja zloupotrebu službenog položaja. Nju je zanimalo I zbog čega je transfer Centru za kulturu povećan za 50.000 eura, u odnosu na sledeću godinu.

Odbornica DF Katarina Puletić pitala je sekretara Bulatovića gdje su planirana zapošljavanja pripravnika.

Odbornici vladajuće većine nijesu prihvatili ni jedan od osam amandmana, koje je predložila opozicija. Tako, neće biti bespaltnih udžbenika za sve osnovce, što je predložio odbornik Demokrata Vladimir Martinović, a izvršna vlast tvrdi da nema novca ni da se obezbijedi dodatnih 3.000 eura za brigu o starima.

Martinović je rekao da je odbijanje njegovih amandmana pokazalo, "ono što je i priznala izvršna vlast, da novca ima, ali da će se on koristiti za nova zapošljavanja i, takozvane, eksperte".

Odbornici vlasti bili su i protiv predloga odbornice SDP Vuksanović i i njenog partijskog kolege Bojana Zekovića. Oni su predlagali obezbjeđivanje novca za rekonstrukciju i asfaltiranje nekoliko seoskih puteva, podršku Međunarodnom festivalu alternativnog teatra Korifej i manifestacije Sinjavinski maraton.

Nema dovoljno novca, kako je kazao sekretar Bulatović, ni da se obezbijedi 20.000 eura za kupovinu lap topova za polumaturante, što je, takođe, bio predlog odbornika SDP.

Obrazloženja Bulatovića za neprihvatenaje amandamana Vuksanović je nazvala političkim odgovorima.

"Povećana su sredstva iz Egalizacionog fonda za više od duplo. Znači li to da će te taj novac iskoristiti za plate novozaposlenih? Kako to da neko nikad ne može da ima korist od ovog budžeta, a neko može da je na platnom spisku i ništa ne radi, jer je partijski aktivista", pitala je Vuksanović.

Tokom više od 11 sati rada, pored predloga budžeta, odbornici su usvojili još jedino odluku o imenovanju sekretara SO Ognjena Šćepanovića.

Sjednica će biti nastavljena raspravom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO Lokalni javni emiter RTV Kolašin.

Bonus video: